От Перник министъра на енергетиката Теменужка Петкова даде начало на проверките за готовността на трите електроразпределителни дружества и "Електроенергийния системен оператор" ЕАД за предстоящия зимен сезон.

"За трета поредна година започваме проверки в енергийните дружества с превантивна цел - да се уверим, че енергийната система на страната ще издържи през зимния сезон. Въпреки тежките условия миналата зима, успяхме да се справим. Благодарение на рехабилитацията и модернизацията българската енергийна система работи надеждно", коментира тя.

"Лично ще проверя и запасите от въглища", подчерта още енергийният министър.

Обект на проверката са техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, материалните бази, както и техническото обезпечение на аварийните екипи. На територията на община Перник от началото на тази година са инвестирани близо 2 млн. лв. в изграждане и реконструкция на съоръжения средно и ниско напрежение, почистени са просеките около енергийните обекти.

В района на град Радомир енергийният министър инспектира модернизираната подстанция на "ЕСО" ЕАД "Червена могила". Обектът е част от стратегическата инфраструктура на страната. На територията на подстанцията функционира международният електропровод 400 kV, който осигурява връзка с електроенергийната система на Република Македония.

Петкова обяви, че от средата на месец октомври предстои да се извършат проверки и на всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят така наречения студен резерв.