Домакинствата и малкият и среден бизнес може да получават по около 1000 лева на годишна база като компенсация заради високите цени на енергийните източници. Шансът се крие в това да бъде приложен европейски регламент 2022/1854, влизащ в сила от 1 декември, който обуславя парите от свръхпечалбите на енергийните дружества да бъдат иззети от държавата и дадени на бита и бизнеса.

Изпълнителната власт обаче, засега, не прави нищо по въпроса за приемането на механизма, сигнализираха на пресконференция в БТА гражданските организации Институт за развитие и управление на ресурсите, Асоциация за защита на потребителите, "Активни потребители" и "Прозрачност без граници".

"Регламентът има общо, пряко и едновременно действие. Това означава, че изпълнителната власт не следва да проявява законодателни инициативи, а парламентът не следва да осъществява допълнително законотворчество. Единственото необходимо е да се изпълнят изискванията на регламента. Противното значи възможност за санкции заради неизпълнение от страна на ЕС", заяви адв. Георги Тошев от Института за развитие и управление на ресурсите.

Регламентът е в сила от 1 декември 2022 г. до края на 2023 година. По 1000 лева на година средно може да са получените компенсации, а начинът на предоставяне варира - в брой, чрез ваучери за енергийна ефективност, както и чрез програми за подмяна на стари електроуреди с нови енергоефективни такива, както и за инсталирането на интелигентни измервателни уреди във всеки дом. За да достигнат компенсациите до адресатите си пък следва да се използват данните от НОИ и НАП.

"Изчисленията ни сочат, че с прилагането на регламента всяко домакинство в България може да получи по 1000 лева. С уточнението, че тази сума е индикативна", добави Тошев.

"Този регламент трябва да осигури баланс между различните форми на енергия, използвани от домакинствата. Защото сме свидетели на една неприятна аномалия - разрастваща се диспропорция между цените на енергоизточниците, които са регулирани като електроенергията и топлоенергията и другите масово използвани енергоизточници - дърва, пелети и природен газ", добави на свой ред Богомил Николов, председател на "Активни потребители".

Николов подчерта още - съставянето на конкретната методика на подпомагане е в юрисдикцията на всяка отделна държава, като това дава възможност да се подпомагат в това число и дървата за отопление въпреки климатичната политика на ЕС. "Големият въпрос е как тези средства да се разпределят най-ефективно."

Всички следва да получат въпросната компенсация, макар и потребителите на еленергия например все още да са на регулирания пазар, подчерта адвокат Тошев. Топлещите се на ток могат да инвестират в по-ефективни уреди или пък в шуби, пошегува се той, но в крайна сметка идеята е следната - тези пари ще отидат в развитие на икономиката.

"Да, потребителите на електрическа енергия може да са на регулиран пазар и там сметките за по-голямата част на домакинствата може да са посилни, но големият риск, който отчита европейският законодател, е, че през цените на стоките и услугите, през галопиращата инфлация, за тези домакинства, малки и средни предприятия става невъзможно тяхното оцеляване. Този регламент се стреми да освободи ресурса на държавите, за да може ресурсът да подпомогне енергоемките предприятия и големия бизнес."