Когато на пазара се появи още един играч, е нормално да се очаква по-голяма конкуренция и съответно по-ниски цени. Ако се появи и друг крупен играч, също би било добре за пазара.

Така директорът на Софийската стокова борса Васил Симов коментира в сутрешния блок на БНТ идеята на държавата за създаването на държавна петролна компания със складове и бензиностанции.

Много е динамичен светът и напълно е възможно съживяването от кризата с коронавируса да стане по-бързо. За някои тенденции и стоки може би ще са нужни обаче месеци, посочи той.

Преди 3-4 месеца се наблюдавало доста динамично, рязко поскъпване на стоки и известен хаос на пазара. В световен мащаб при борсите е сблъсъкът между търсенето и предлагането. Петролът по думите му се движел спокойно през последните месеци и вследствие на търговската война цената му се сринала до 18-19 долара за барел.

През последните 2-3 седмици цената на петрола твърдо пълзи нагоре. За рамките на по-малко от месец двойно се повишила цената на петрола. Всичко това стъписва пазара, отбеляза Васил Симов и допълни, че когато цената на петрола тръгне нагоре, веднага търговците на бензин и дизел вдигат цената.

Тенденцията за вдигане цената на петрола ни дава основание да предполагаме, че горивото през летните месеци няма да поевтинява, категоричен бе Симов. Според него търсенето на петрола ще нарасне и би било странно, ако цената му да тръгне надолу.

По отношение на пшеницата, Симов увери, че нямаме проблем с реколтата и хляба. Години наред ние сме потенциален нетен износител на пшеницата, каза още той.

С отварянето на заведенията за хранене, Васил Симов смята, че когато търсенето стане по-голямо от предлагането, отново нищо чудно цените да тръгнат нагоре. По думите му психозата уплашила малко населението по време на кризата с коронавируса, а с тази психоза и пазарното поведение на гражданите сами са подтикнали цените да вървят нагоре. Това се е случило в рамките на седмица - две, но после пазарът се е успокоил.