Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен съобщи, че в транспортиращото дружество "Булгартрансгаз" е пристигнало копие на писмо от руското "Газпром експорт", според което "Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми за "Овергаз" от 1-ви януари.

Припомняме, изненадващо писмо от "Газпром Експорт" вчера предизвика спешно заседание на премиера с енергийните шефове. В писмото до българо-руското дружество "Овергаз" се казва, че от 1 януари се предвижда нула количество газ за всички битови потребители в България. Става дума за 200 хиляди семейства в цялата страна.

По-късно от "Овергаз" разпространиха съобщение до медиите, в което се казва, че няма писмо на "Газпром експорт" за спиране на доставките. Има интерпретация на диспечерския център на "Газпром експорт" в София, който в поредната си тридневна табличка за доставки за 30-и и 31 декември, както и за 1 януари е написал "нула" срещу заявката на "Овергаз" за 1 януари, се пояснява в писмото. Тази "нула" не била потвърдена от "Газпром експорт" или от "Газпром" по никакъв официален начин. "Овергаз" нямали дългове към "Газпром експорт", имало нормални текущи плащания по договор за доставка на газ, който е в действие още доста години, се подчертава в съобщението до медиите.

"Аз не казвам дали има интерпретации или няма интерпретации. Единствено казвам, че съгласно това писмо на „Газпром експорт“, който доставя газа, са посочени нули, т. е. „Булгартрансгаз “ няма задължението да придвижва никакви обеми газ за „Овергаз“ от 1-ви януари", заяви Коен пред БНР.

Той обясни, че вчера е търсил шефа на „Овергаз“ Сашо Дончев. Той го е уверил, че води интензивен диалог с неговите партньори, но оттогава не са водили нов разговор.

Не ме успокои този разговор, защото в края той каза, че в краен случай ще се обърнат към обществения доставчик, т. е. „Булгаргаз“, каза Жаклен Коен.

Той увери, че държавните дружества имат пълна готовност да реагират.

"Колкото повече време минава, толкова по-малко време остава „Булгаргаз“ да направи заявка за увеличаване на обемите си, но ще търсим и резерви от собствени количества газ", изтъкна шефът на БЕХ.

Жаклен Коен подчерта по отношение ситуацията, в която се намира "Овергаз", че всяка лицензия подлежи на стриктно изпълнение и това се следяло.