Прогнозата е, че цените ще се запазят в този диапазон, ако трендът се задържи. Цената на суровия петрол е единственият фактор, който може да промени ситуацията. Това заяви Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова индустрия (БПГА),пред NOVA днес по темата за цените на бензинът и дизелът през летния сезон.

На въпроса дали ниските цени при по-малките компании за гориво означават проблем с качеството Бенчев смята, че е хубаво на пазара да има ожесточена конкуренция, каквато той утвърждава, че има. Цените на големите вериги са по-високи, защото се осигурява по-високо качество - прави се предварителна проверка на горивата, поясни председателят на БПГА.

Цената много зависи от това къде е дадена бензиностанция, в различните градове цените са различни, посочи Бенчев, като добави, че в България сме с най-ниските цени в Европейския съюз - дори цените ни и без такси са най-ниски.

Светослав Бенчев коментира още Схемата на ЕС за търговия с емисии, като по негови думи от 2027 вече няма да има безплатни квоти. Това по прогноза може да доведе до скок на цените с между 0,40 и 0,80 лв. на литър. Държави като Холандия и Германия ще бъдат готови за това, но според него Централна и Източна Европа нямат подобни схеми, които да предотвратят скока на цените.

Това изцяло зависи каква ще бъде стойността на квотите. Няма как горивата да поевтиняват с политиката, която ЕС изисква от нас. Въпреки това трябва да бъдем и зелени, но да го направим по един социално приемлив начин, посочва още председателят.

По негови думи не всяка година има лятно поскъпване. За ситуацията след влизането ни в сухопътния Шенген Бенчев е обнадежден, че това няма да повлияе на горивата в страната.

Няма причина за шоково поскъпване на горивата

Няма причина за шоково поскъпване на горивата

От БПГА не очакват цените да стигнат до 3 лв. за литър