Очаква се ЧЕЗ Разпределение България да инвестира 195 000 лева в подмяната на увредени при кражба кабели в София, съобщиха то електроразпределителното дружество.

Чрез проекта компанията ще обезпечи сигурността на електрозахранването в районите Подуяне, Слатина, Сердика, Оборище и Средец. Най-засегнати от кражбата бяха кварталите Суха река, Левски, Подуяне, Хаджи Димитър, Редута, Христо Ботев и Орландовци, обясняват от дружеството.

Работата по подмяна на кабелите започна на 30 юли 2016 г. и ще продължи 40 дни. По време на изпълнението на проекта ще има кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа и захранване на районите в обсега на ремонта по алтернативен начин. По този начин ще бъдат сведени до минимум безтоковите паузи.

“С подмяната на кабелите ще се обезпечи сигурността на електрозахранването на близо 15 000 клиенти на компанията в София. Взели сме всички необходими мерки, за да осигурим непрекъснатостта на алтернативното захранване и се надяваме, че извънредни обстоятелства няма да оставят без ток потребителите в района“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в дружеството.

През 2015 г. от компанията са вложени 3,2 млн. лв. за възстановяване на съоръжения, увредени при опити за кражби и кражби, уверяват от дружеството.

Общо 33 600 клиенти на дружеството изтърпяха 183 броя прекъсвания в продължение на 3750 часа. От енергоразпределителното дружество за Югозападна България призовават гражданското общество и институциите за тотална непримиримост към посегателствата върху елементи от електроенергийната инфраструктура на България.