Ново намаление на цената на парното предлагат от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БНТ. Причината е поевтиняването на цената на природния газ.

По предварителните данни на регулатора, най-голямото поевтиняване на цената на парното и топлата вода се планира в София - с над 3%. В Пловдив, Плевен, Бургас и Варна намалението е между 1 и 2%.

Изчисленията са направени при заложено поевтиняване на природния газ с 6,67%. В случай, че се окаже, че намалението е още по-голямо, парното също ще поевтинее с повече.

От началото на април цената на парното в България е с над 20 % по-ниска, след като от "Газпром" намалиха цената на руския природен газ, доставяни на Булгаргаз.

Намаление на цените има в тези градове, в които топлофикациите използват природния газ като основна суровина. Цената му влиза в тази на парното с над 70%.

Новите по-ниски цени на топлата вода и парното са изчислени при очаквано поевтиняване на природния газ с 6,67% от месец май. От комисията за енергийно и водно регулиране обаче са изчислили, че всъщност поевтиняването може да бъде и по-голямо с между един и два процентни пункта.

От първи април газът вече поевтиня с над 40%, а парното - с над 20%. Според Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум тази цена традиционно спада пролетно и летния сезон, и традиционно се качва есента и зимата.

Според него есента и зимата може да очакваме обратно повишаване на тези цени, тоест те ще достигнат до тези цени, които сме плащали до момента.

До седмица се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране да излезе и с доклад за поевтиняване на газа, парното и топлата вода със задна дата от август.

Очаква според промени в закона за енергетиката, хората, които на прогнозен отчет за отоплението и са платили по-високи сметки, да получат при изравнителната си сметката надплатените средства. Все още не е ясно в какви граници и как ще бъдат върнати надплатените пари за природен газ.

От юли се променя и цената на тока. Доставчиците на ток вече са дали заявка за поскъпване на нощната тарифа с над 60%, както увеличаването на различни такси за доставка с над 200%. От енергийният регулатор обаче са категорични, че резки скокове няма да се допускат.