До 2020 г. интерконекторът България-Сърбия ще бъде въведен в търговска експлоатация. Това обяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Заедно със сръбския й колега Александър Антич подписаха Меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на газовия интерконектор между България и Сърбия.

Петкова изтъкна, че от българска страна сме приключили преговорите за финансирането и сме получили 45 млн. евро по ОП "Конкурентоспособност". Българският енергиен министър изтъкна конструктивния диалог със сръбския си колега за това днес този меморандум да бъде факт. "Най-важното е, че той е ясен знак за волята на двете страни да развиват този проект", поясни Петкова.

Интерконекторите България-Сърбия и България-Гърция са сред седемте ключови проекта на Европейския съюз по отношение на енергийната стратегия. Петкова изтъкна, че те са изключително важни за Югоизточния регион.

По въпроса ще се превърне ли България в енергиен център, енергийният ни министър посочи, че самото географско положение на страната ни е такова, че се явява естествен път на потоците от природен газ. Освен географското положение обаче има и друг фактор - необходима е инфраструктура. Затова правителството работело по развитието на всеки проект, ключов и важен за диверсификацията.

Теменужка Петкова изтъкна, че на 11 ноември беше открит първият интерконектор в историята на България - този с Румъния.

По думите й, което и правителство да е на власт, трябва да се обедини около няколко приоритета - един от които е диверсификацията на източниците. "Тя означава сигурност на доставките и конкурентни цени, което изключително важно за българските битови потребители и бизнеса", посочи Петкова.

По въпроса кога ще започне строителството от сръбска страна, тя посочи, че се водят преговори с Европейската комисия за осигуряване на финансирането на този проект. В меморандума е записано, че строителните действия трябва да започнат в края на май 2019 година.

Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Александър Антич оцени меморандума като важна стъпка в процеса по изграждането на интерконектора между двете страни.

По време на срещата си с енергийния министър Теменужка Петкова са обсъдили ключови елементи от изпълнението - технически детайли, място на пресичане и други, както и устройствения план и т.н.

"От сръбска страна очакваме финансиране и ще имаме възможност да използваме средства от оперативна програма в Сърбия през 2018 г.", посочи той.

Антич подчерта, че интерконекторът България-Гърция също има отношение за развитието на интерконектора България-Сърбия. Двата интерконектора трябва да влязат в експлоатация заедно през 2020 година.

"Ще имаме нови източници за доставка на газ от Южния газов коридор и предстоящия терминал за втечнен газ в Александруполис", заключи Антич.

България работи по изграждането на интерконектора Турция-България, обяви още Теменужка Петкова. По думите й към момента е изготвено предпроектното проучване за проекта и е предоставен на партньорите.

"Ето защо ясно осъзнаваме колко важен е този процес и работим изключително целенасочено в тази посока", изтъкна още енергийният министър в оставка.

Интерконекторът Гърция-България е ключов за цяла Югоизточна Европа, посочи Петкова и поясни, че той ще позволи реална диверсификация и доставка на газ не само за нашия регион, а за Югоизточна Европа. Капацитетът му е 3-5 млрд. куб. м газ.

"Надяваме се, че интерконекторът ще има една много добра ангажираност, тъй като трябва да бъде жизнеспособен от икономическа гледна точка, за да функционира нормално", заключи Петкова.