В момента преговаряме за дългосрочни договори с Турция - капацитет на терминалите за втечнен газ и преносната мрежа, 13 години. Следваща стъпка ще е капацитет на корабите за пренос. Това обяви в студиото на Нова телевизия енергийният министър Росен Христов, който отново изказа хвалебствия към президента Румен Радев, който с посещението си в Турция и срещата си с президента Ердоган успял "да промени изцяло позицията и отношението на Анкара".

"Българският президент успя да договори изцяло промяна в тяхната позиция спрямо партньорството ни. Това не е постигано никога досега - да ползваме турските терминали за втечнен газ."

Това би било дългосрочно сътрудничество с Турция, която преговаря и работи основно с американски и европейски, Норвегия, компании, увери Христов. 

Преговаряме за 1 милиард куб. метра, което е още 30% от годишното ни потребление от 3.5 милиарда кубически метра. Говорим за 13-годишен договор на много изгодни цени. Следващата стъпка е доставката на кораби, за което върви 10-годишен търг.

Общата поръчка ще даде големи отстъпки, добави той.

Като цяло обаче енергийният министър очаква поскъпване с около 30% на природния газ у нас заради природния газ, който е нагнетен в Чирен през лятото на много високи цени.

Средно под 200 лв. се надявам, но със сигурност ще има увеличение от около 30%, заяви Христов и обясни, че през октомври и ноември дадохме глътка въздух за бизнеса, който беше шокиран от високите цени, като били вкарали в микса закупени количества на ниски цени от служебното правителство.

Енергийното министерство отчита напредък в преговорите за газ с Турция

Енергийното министерство отчита напредък в преговорите за газ с Турция

Уточняват капацитета в турски терминали и преносната мрежа другата седмица

По темата за налагането на таван на цената на газа, Росен Христов обясни, че с дълги преговори той е смъкнат на 200, а после на 188, при положение че предложението на Холандия е било 275 евро. "Имам очаквания, че ще успеем да смъкнем под 200. С приемането на тавана се надявам цените на борсите да започнат да спадат", поясни Христов.

Той е категоричен, че рафинерията "Лукойл Нефтохим" трябва да работи, ако искаме да имаме евтини горива.

На въпрос какво прави българската държава, за да се подготви за евентуален арбитраж с "Газпром" заради спирането на природния газ пролетта, Росен Христов увери, че властта се подготвя да защити националния интерес. Има индикации, че арбитраж може да се произнесе в полза на "Газпром", посочи министърът, а и повтори за пореден път - "спорно е кой е спрял договора, тъй като те спряха доставките, но пък ние спряхме да плащаме."