Привършват и запасите от пелети в Кюстендил и региона. Преди това завършиха и дървата за огрев. Малките количества, които се произвеждат в двата цеха - в Кюстендил и село Згурово, се продават по предварителна заявка, съобщи БНР.

Цените на пелетите вървят от 300 до 500 лева за тон в зависимост от качеството и калоричността им. Има заявки от София, от цяла Югозападна България, дори и от Гърция, където пелетите струват между 140 и 170 евро за тон. По информация на фирмите заявките са за месец напред.

Пелетите все повече изместват дървата за огрев, коментират кюстендилци. Не замърсяват толкова и излизат по-евтино. Жилище от 100 квадратни метра разходва до 20 кг пелети на ден в тежката зима.

В Дупница дървата за огрев свършиха

В Дупница дървата за огрев свършиха

Хората пазаруват от Кюстендил, в Перник също са изчерпани количествата

Само една фирма в Кюстендил предлага и все още продава дърва за огрев - и там обаче е въведено ограничение - по 2-3 кубика, за да има за повече киленти.

И борсите за дърва изчерпват количествата си

И борсите за дърва изчерпват количествата си

Заради студа хората изгориха дървата за огрев, а снабдяването е трудно

След обилните снеговалежи времето се затопли, камионите обаче не могат да стигнат до отрязаните през есента дърва в планината по размекнатите пътища и затова кризата с твърдото гориво е голяма и продължава.

Много от домакинствата минават на ток.