Няма яснота дали ще има промяна в цената на тока от 1 юли, стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов. Има фактори както за повишение, така и за намаление на цената на тока от 1 юли, каза Иванов предаде Дарик.

От думите му стана ясно, че все още няма яснота дали ще плащаме по-скъп ток от новия регулаторен период, който започва в третото тримесечие на годината. Фактор за понижение е намалението на цената на природния газ. Заемът, който взе Националната електрическа централа (НЕК), за да се разплати с американските ТЕЦ-ове, е пример за фактор, който може да повлияе на поскъпването на тока, заяви Иванов.

"Булгаргаз" внесе предварително заявление за намаляване на цената на природния газ с около 10% за третото тримесечие на годината. Това прогнозирано намаление и натрупването досега може да даде отражение в намаление на цената на тока от 1 юли.

"По определен начин влиянието ще бъде в същата посока, но тъй като ние ще излезем на 30 юни с ново ценово решение за новия регулаторен ценови период, който е едногодишен, разбира се ще бъдат отчетени и влиянията на всички останали фактори. Част от тях, както е природният газ, намалението на цената влияе в тази посока. Има и други фактори, които влияят в обратната посока", коментира председателят на КЕВР.

Според него, заемът от 535 млн. евро, който НЕК взе, за да се разплати с американските централи, е фактор за увеличение на цената на тока, стана ясно от думите на Иванов.

"Няма да се впускам в конкретика, защото все още заявления се разглеждат", каза той.

Председателят на регулатора твърди, че дори да има повишение на цената на тока няма да е с 20 %, каквото беше поискано от ЧЕЗ, чийто клиенти са на територията на Западна България.