Законопроект за ратифициране на Споразумението между правителството на България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на България мина на второ четене през енергийна комисия.

България, както и други държави членки използват ядрена енергия като част от своя национален енергиен микс, според депутатите. Ядрената енергия е доказан беземисионен ресурс и като такъв тя е ключов елемент в структурата на енергийния баланс на страната за гарантиране на сигурни и надеждни енергийни доставки, както и за ефективна борба с климатичните промени.

Европейската зелена сделка не изключва развитието на ядрената енергия, се посочва в мотивите. Доказателство за това са двете нови стратегии на ЕК за интегриране на енергийния сектор и развитие на водорода, публикувани на 8 юли 2020 г. по линия на Европейската зелена сделка. В тях всички анализи и предложения се базират на данни от Съобщението на Европейската комисия "Чиста планета за всички европейци" и предоставят възможност за използване на ядрени технологии за производство на декарбонизирани газове, в т.ч. водород.

Продължаване на експлоатацията на наличните мощности от България, както и реализирането на нови ядрени мощности ще е от стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната, редуциране на емисиите от парникови газове и намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси по разходоефективен и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Енергийна комисия одобри сътрудничеството със САЩ за АЕЦ-а

Енергийна комисия одобри сътрудничеството със САЩ за АЕЦ-а

17 депутати бяха "за" ратификацията