Започва общото спиране на отоплението в столицата, съобщават от "Топлофикация София" ЕАД. Спирането започва от днес.

От топлофикационното дружество обясняват, че съгласно изискванията процедурата може да стартира, когато са изпълнени две задължителни условия. Това са три последователни дни със средноденонощна температура над +12 градуса и тенденция за затопляне на времето. Тези условия са изпълнени към днешна дата и затова "Топлофикация" обявява край на отоплителен сезон 2016-2017 г.

От дружеството посочват, че техни служители ще се свържат с директорите на детските градини, училищните и болничните заведения, за да се уточни кога да се спре парното там.

От "Топлофикация" обръщат внимание, че ако клиентите имат желание, отоплението в съответната сграда може да остане включено до посочена от тях дата. Тя обаче не трябва да бъде след 30 април. За целта е необходимо да има решение на Общото събрание на етажната собственост, въз основа на което упълномощено лице подава заявление в обслужващия топлорайон.

След края на отоплителния сезон започва и кампанията за отчитането на уредите за дялово разпределение и изготвянето на изравнителните сметки за периода 1 май 2016 г. - 30 април 2017 година.

От топлофикационното дружество отправят призив до гражданите да осигурят достъп до всички жилища, включително и до апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени. Въз основа на проверката и отчета на всички уреди и на водомерите за топла вода, топлинните счетоводители ще могат бързо и коректно да изготвят изравнителните сметки. Така няма да се налага те да се преработват поради по-късни отчети в отделни жилища, уточняват от "Топлофикация".

От дружеството припомнят също, че потребителите имат право на две дати за безплатен отчет на уредите от топлинните счетоводители. Посещението на едната от тези дати задължително трябва да бъде в извънработно време. В случай, че нямат възможност да осигурят достъп до жилищата в тези дати, хората могат да се свържат с топлинния си счетоводител и да заявят дата за индивидуален отчет. Те обаче трябва да имат предвид, че той се заплаща според ценоразписа на съответната фирма.