Стабилни са цените на горивата към момента в страната, няма сътресения. Това коментира Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), в студиото на БНТ.

Той поясни, че дори в различните бензиностанции цените да варират, това е нормално и операторите имат право да преценяват каква ще е надценката.

Цената на петрола у нас е около 2,30 лв., което е под средноевропейските, каза Бенчев. В България са най-ниските цени на бензина и дизела в ЕС, подчерта той. 

Относно това той посочи и че роля играе и данъкът, който се плаща към държавата, което е и основно перо, което влияе на цените на горивата. Така се пълни държавната хазна, уточни Светослав Бенчев.

Към момента няма проблем с доставките на горива, категоричен е председателят БПГА. 

По мнението му двамата кандидат-президенти на САЩ ще направят всичко възможно, за да запазят нормалните граници на цените на горивата понеже това ще им помогне в предизборната кампанията.

Няма проблем с доставките към момента, уточни още веднъж Бенчев, но оттук насетне ще се види какво ще стане, но не се очакват сериозни сътресения през следващите няколко месеца, допълни той.

Имаше възможност дерогацията да създаде проблем, но това не се случи, завърши председателят на БПГА. 

Няма причина за шоково поскъпване на горивата

Няма причина за шоково поскъпване на горивата

От БПГА не очакват цените да стигнат до 3 лв. за литър