Пред журналисти в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова критикува протеста на малките производители на енергия от ВЕИ.

Според министъра въпросът с финансирането на производство на енергия от ВЕИ е решен.

Субсидиите са свързани с финансиране от ДФ "Земеделие" по европейска програма. Впоследствие обаче при определяне на цената субсидията не е взета предвид. Така се констатира двойно финансиране, уточни Петкова.

По думите ѝ на практика това необосновано субсидиране, което е преодоляно с промяна в закона от 2015 година. От решение на Конституционния съд след обжалването на промените също става ясно, че е налице свръхсубсидиране.

Протестът, според Петкова, е неоснователен и няма аргументи в негова подкрепа. Производителите се позовават на промяна в европейска директива, касаеща действия, които ще бъдат предприети след транспонирането и не засягат промените в Закона за енергетиката. 

По-рано днес пред Министерски съвет излязоха на протест малките ВЕИ-та. Те поискаха оставките на енергийния министър Теменижка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов. 

Малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници настояват още и за среща с премиера Бойко Борисов. 

Те твърдят, че в сектора има двоен стандарт, който води до многократно увеличение на цените до крайния потребител.