ТЕЦ "Марица Изток 3" е осигурила 11.8% от общо произведеното у нас електричество за периода 1 януари - 30 септември 2022 г.

Произведеното количество е достатъчно да покрие средното потребление за 9 месеца на почти 1 300 000 домакинства, отбелязват от предприятието.

Александър Желев, главен инженер на ТЕЦ-а, подчерта, че като една от най-големите производствени мощности в България, която работи изцяло с местен ресурс, електроцентралата е ключов компонент от енергийната система на страната.

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" покрива напълно изискванията на европейското законодателство за опазване на околната среда и безопасност, уверяват от предприятието. В централата до момента са инвестирани 1,4 милиарда лева за екологични подобрения, модернизация, безопасна експлоатация и здравословни условия на труд.

Токът няма да спре, уверяват енергийни експерти

Токът няма да спре, уверяват енергийни експерти

Боян Рашев не изключва локални проблеми при свръхпотребление, енергийната система е стабилна, според Валентин Колев

ТЕЦ "Марица Изток 3" е първата електроцентрала в региона на Югоизточна Европа, която отговаря на най-строгите европейски норми за опазване на околната среда и безопасност.

В края на август тази година електроцентралата е приключила успешно годишния планов ремонт на мощностите си, който гарантира ефективната ѝ работа през зимния сезон, когато натоварванията са традиционно по-големи заради ниските температури и високото потребление на електроенергия.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда, изтъкват от предприятието.

Режим на тока няма да има, сигурен е енергийният министър

Режим на тока няма да има, сигурен е енергийният министър

Всичко с интерконектора върви по план, увери Росен Христов

Посочва се, че централата произвежда средно 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници.

Инвестирани са над 1,4 милиарда лева за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда и безопасността на труда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).