След либерализацията на пазара цената на електроенергията най-вероятно ще се вдигне.

Това заяви като очакване министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че очакванията са на база наблюдения поведението на пазара в други страни при въвеждането на пълна либерализация.

След покачването няколко месеца след либерализацията се наблюдава обратна тенденция – в следващ период цените започват да падат, отново регулирани само от свободния пазар, допълни министър Петкова, цитирана от БНР.

Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведени в действие при промяна в доставките на газ към България, увери министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна.

„Това, което със сигурност мога да кажа към днешна дата е, че не са на лице никакви основания за притеснение, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно", уверено заяви още министър Петкова.
Тя поясни, че хранилището в Чирен е пълно, като в момента в него има 444 млн. куб.м. активен газ. "Не са на лице основания за притеснения и българските граждани и индустрия трябва да бъдат спокойни", категорична бе Теменужка Петкова.

Първата мярка в случай на промяна на доставките към наша посока е преминаване в режим на възможно максимален добив от подземното хранилище в Чирен.

Наред с това съществува възможност за създаване на условия за значителен пренос на природен газ от Гърция през България, като може да се използва новоизградената технологична връзка между националната ни газопреносна връзка и транзитната газопреносна мрежа при компресорна станция „Ихтиман".

Булгаргаз" има сключено споразумение, според което в случай на нужда до часове може да бъде осигурено получаване на доставки от газ от Гърция",обясни още министърът. Тя подчерта, че към това ще се прибегне само в много крайни ситуации.

„Това, което със сигурност мога да кажа е, че към този момент не е налице никаква причина за опасения за сигурността на доставките и транзита на газ към България", подчерта отново тя.