Това, което за момента може да се каже, че няма да видим цена на горивата от 3 лв. Възможното поскъпване може да бъде същото като досега - в рамките от 6 до 10 стотинки.

Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БиТиВи.

Той посочи, че всичко се управлява от пазарните процеси относно цената на горивата. В последните години не е имало лятно поскъпване на цената на горивата, добави Бенчев.

По думите му повишаването на цените на горивата доста се е забавило, тъй като цената на суровия петрол поскъпнала отпреди няколко седмици.

Той изтъкна, че целият петролен бранш е чувствителен какво се случва на голямата геополитическа сцена. Това, което е видно от справките на ЕК за цените на едро е, че в съседните държави в Румъния и Гърция е с около 20-22 стотинки повече за литър. Едно премахване на дерогацията ще изравни цените от това, което произвежда "Лукойл" и това, което има в другите държави, каза Бенчев.

Асен Василев: Няма нарушения на "Лукойл" в рафинерията в Бургас

Асен Василев: Няма нарушения на "Лукойл" в рафинерията в Бургас

Няма да се взема лиценза на компанията

Той добави, че България без работеща рафинерия трудно ще се справи и ще настъпи доста сериозна криза на доставките на горива у нас.

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива е скептичен, че увеличението на горивата може да е само от 6 до 10 стотинки, като е възможно да има цени на дизеловото гориво над 2.80 лв. Той увери, че няма никакъв проблем с доставките на горива. Горива има, но международната ситуация на пазара на горива е такава, че суровият петрол поскъпва, посочи Хаджидимитров.

Той отбеляза, че продажбите средно за периода са стандартни и няма отдръпване на клиенти заради предстоящото поскъпване на цената на горивата. В последните седмици цената на газа също е скочила с 20 стотинки. Природният газ ще се задържи на цена 1.20 лв. до края на месец август.

КЕВР утвърди цената на газа за август

КЕВР утвърди цената на газа за август

Синьото гориво ще струва с 1,4% по-евтино спрямо юли