Споразумение за предоставяне на клирингови услуги е сключено между "Газов Хъб Балкан" и компанията KELER CCP от Унгария. За това информират от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ).

Отбелязваме, че при е сключване на сделки чрез клирингът се гарантира изпълнението на всички условия по контракта, включително изплащането на договорената сума и доставката на определената стока със съответното количество и качество.

"Изборът на клирингова къща с опит в предоставянето на услуги за пазарите на природен газ в ЕС е от ключово значение за развитието на "Газов Хъб Балкан" ЕАД като организиран борсов пазар в региона на Централна и Югоизточна Европа. Сътрудничеството с водещата унгарска клирингова къща KELER CCP ще има голяма добавена стойност и в изпълнението на регионалните проекти за физическа и пазарна инфраструктура. В това число и за реализацията на стратегическата инициатива за Вертикален газов коридор, с която ще се гарантира енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа", заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов при подписването на документа.

И с Вертикалния газов коридор България оставала на газовата карта

И с Вертикалния газов коридор България оставала на газовата карта

Владимир Малинов: На този проект може да се гледа като заплаха за газовите интереси на Русия

Според Малинов съвместният проект по внедряване на услуги за клиринг и сетълмент (окончателно прехвърляне на средства по разплащателните сметки на участниците в платежния процес - б. р.) за българския пазар ще допринесе за подобряване на функционирането на регионалния газов пазар и минимизиране на рисковете за пазарните участници. "Подписването е в резултат от успешното участие на KELER CCP в обявената от страна на "Газов Хъб Балкан" ЕАД публична и прозрачна процедура за избор на доставчик на клирингови услуги за пазара на ГХБ", обясни той.

На "Газов хъб Балкан" цената се повиши с 3%

На "Газов хъб Балкан" цената се повиши с 3%

Природният газ в Европа поевтиня с близо 9%.

Предвид опита на KELER CCP и директната свързаност на газовите пазари на Унгария и България, участниците в пазара на "Газов Хъб Балкан" ще могат да работят на пазарите в България, Унгария и други държави от региона при облекчени условия.

В церемонията по подписването на споразумението участваха посланикът на Унгария у нас Н. Пр. Миклош Борош, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Кирил Равначки и изпълнителният директор на "Газов Хъб Балкан" Петя Иванова.

Владимир Малинов не е участвал в изготвянето на пътната карта на "Турски поток"

Владимир Малинов не е участвал в изготвянето на пътната карта на "Турски поток"

Либерализацията не е отложена