В открито писмо от Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБМ) искат разрешение от кметовете на Бургас, Поморие, Царево и Созопол да открият подписка срещу проекта "Бургас-Александруполис", съобщиха от НАБМ.

Мотото на подписката е: "Против изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис, с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Бургас, заложено в програмата на БСП".

Служебното правителство реанимира проекта „Бургас-Александруполис”

Служебното правителство реанимира проекта „Бургас-Александруполис”

Увеличаване на капитала...

От неправителствената организация искат да разположат пунктове на следните места:

- два пункта в Бургас - до Часовника на ул. "Александровска" и до търговски център "Трия" на площад "Тройката";

- един пункт в Поморие - ул. "Княз Борис", пешеходна зона до читалище "Просвета";

- един пункт в Царево - пред сградата на Община Царево;

- два пункта в Созопол - нов град, пл."Черно море" и гр. Черноморец /до кафе "Милениум".

В писмото определят срок на действие на пунктовете два месеца след получаване на разрешението и ще са отворени от 10.00 до 19.00 ч.

Теменужка Петкова: Не сме обсъждали възобновяването на Бургас-Александруполис

Теменужка Петкова: Не сме обсъждали възобновяването на Бургас-Александруполис

Идеята за подновяване на нефтопровода бе спомената на форум в Санкт Петербург

Писмото до кмета на Бургас Димитър Николов, на Поморие - Иван Алексиев, на Царево - Георги Лапчев и на община Созопол Панайот Рейзи е подписано от Димитър Канариев, председател на управителния съвет на Национална асоциация "Българско Черноморие".

Припомняме, проектът бе актуален, като част от т.нар. "Голям шлем", но в последствие е отпадна още по време на първия кабинет "Борисов" - през декември 2011 година бе прекратен.

Държавата продължава да  финансира „Бургас-Александруполис”

Държавата продължава да финансира „Бургас-Александруполис”

Нови 100 хил. лева ще отпусне МФ от бюджета си

Чуват се идеи той да се възобнови преди всичко от редиците на БСП, но не е част от програмата на червените, която бе представена миналата седмица.

Бургас - Александруполис е неосъществен международен енергиен проект за нефтопровод от Бургас на Черно море до Александруполис (Дедеагач) на Егейско море.

Според замисъла, той е трябвало да бъде алтернативен път, който заобикаля танкерния трафик в проливите (Босфора и Дарданелите) и създава нов път за пренос на нефт от Русия, Кавказ и Средна Азия до европейските пазари.

За целта е планирано да се изгради нефтопровод с дължина 279 км, като по-голямата част от трасето му минава през България. Предвиждано е капацитетът на нефтопровода да е за пренос на 35-50 милиона тона годишно, а стойността на проекта - около 1 милиард щ. долара.