Почина астронавтът на НАСА, генерал-майор от военновъздушните сили на САЩ Джо Енгъл. Той издъхна на 91 години.

Енгъл влезе в историята като единствения астронавт, пилотирал едновременно ракетен самолет X-15 и космическа совалка, съобщи НАСА на своя уебсайт.

"Роден пилот, Джо Енгъл помогна за сбъдването на мечтите на човечеството - програмата X-15, програмата "Аполо" и като един от първите командири в програмата "Космическа совалка", се казва в изявлението на ръководителя на НАСА Бил Нелсън.

Той припомни, че Енгъл е бил един от първите астронавти, с които се е запознал в космическия център "Джонсън". Космически център "Джонсън". "Никога няма да забравя неговата широка усмивка, топлота и смелост. Той ще липсва на всички нас", сподели Нелсън.

"Кончината му остави огромна загуба в сърцата ни. Утешаваме се, че той се присъединява към Том Стафорд и Джордж Аби, двама от най-добрите ни приятели", каза вдовицата Джини Енгъл.

Том Стафорд е член на полета на "Аполо 10", а Джордж Ейби е един от ръководителите на програмата "Космическа совалка".

Енгъл става военен пилот в края на 50-те години на миналия ХХ век.

Той е препоръчан от легендарния пилот-изпитател Чък Йегер в Школата за аерокосмически пилоти, след което се присъединява към програмата за изпитания на Х-15.

Проектът North American X-15 е важен етап в историята на американската авиация. В рамките на този проект за първи път в историята човек извършва хиперзвукови и суборбитални (до височина над 80 км) полети.

Суборбиталният полет позволява на пилота да получи статут на астронавт. Енгъл стана такъв на 32-годишна възраст, влизайки в историята като най-младия пилот, който някога се е квалифицирал като астронавт.

След това Енгъл се присъединява към НАСА. За първи път в историята на агенцията специалист, който вече има опит в космическите полети, се присъединява към ескадрилата астронавти. Като част от ескадрилата той е включен в резервния екипаж на мисията "Аполо 10".

През 1977 г. участва в изпитанията на кораба "Ентърпрайз", а през ноември 1981 г. - командва втория полет на космическата совалка "Колумбия". Последния от своите 224 часа в космоса прекарва през 1985 г., като командир на екипажа на совалката "Дискавъри".