Психолози от Великобритания изненадаха с ново интересно проучване - във Великобритания, Канада, Италия и Холандия бебетата плачат повече, отколкото в другите страни. Според проучването бебетата плачат най-малко в Дания, Германия и Япония.

Проучването е абсолютен прецедент. То показва глобално колко плачат бебетата в зависимост от това къде се намират и обхваща децата от възрастовата група до три месеца, съобщи Ройтерс.

Дитер Волке, професор в университета в Уоруик и ръководител на проучването, разясни, че "бебетата по принцип са много различни в зависимост от това колко плачат през първите няколко седмици от живота си". Според него хората могат да се поучат от културите, в които децата плачат по-малко, независимо от това дали плачът е причинен от родителските грижи или други фактори, свързани с периода на бременност на жената или с генетиката.

За целта на проучването психолозите анализирали данни за 8700 бебета от различни държави, включващи Германия, Дания, Япония, Канада, Италия, Холандия и Великобритания. С резултатите учените направили уникалната таблица, която предоставя възможността човек да провери коя е "нормалната продължителност" на плача на бебетата до тримесечна възраст.

Най-честата причина бебетата да плачат е заради стомашни колики. Най-много колики получавали децата на Острова. Те плачели повече от три часа на ден, най-малко три дни в седмицата. В Германия и Дания коликите не били чак толкова срещана причина.

Психолозите от Уоруик уточняват, че в първите две седмици бебетата плачели средно по два часа на ден, като през следващите седмици плачът се увеличавал. Бебетата плачат най-много на шестата седмица, когато средно плачът достига до над два часа на ден. След този период плачът постепенно намалявал.

Според Волке новата таблица, показваща плача на бебетата до 3 месеца, ще помогне на много здравни служители и разтревожени майки за това дали едно бебе плаче в рамките на нормалния диапазон в първите месеци. Притеснения трябва да възниква само ако показателите са извън нормата в таблицата.