В продължение на десет дни Созопол по традиция се превръща в център на културата в България. Празникът на духа - фестивалът "Аполония" се провежда в края на лятото и представя родни творци в сферите на музиката, театъра, киното, литературата и изобразителните и пластичните изкуства. Първото издание на фестивала се провежда в Созопол през 1984 г., а тази година предстои 34-тото издание с над 70 събития.

"Аполония" ще се открие на 31 август с изложбите на Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев в Художествената галерия в Созопол и изпълнението на Младежката филхармония "София" при Националното музикално училище "Любомир Пипков". Първата музикална вечер ще представи на публиката 14-годишният цигулар Кай Орлинов, който въпреки младостта си вече е носител на редица национални и международни призове.

Музикалната програма на фестивала включва класически и джаз концерти. Публиката ще може да се запознае с цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев, а за почитателите е спектакълът на фолклорния ансамбъл "Странджа". На сцената на амфитеатъра в деветте фестивални дни ще излязат Хилда Казасян, Белослава, Стенли, "Ангел Заберски трио", Васил Петров и Военен биг бенд - Стара Загора, JEREMY?, Милица Гладнишка, GloBalKan, Koka Mass Jazz и фънк групата Funky Miracle.

Тромпетистът Михаил Йосифов представя новия си проект, съвместен с певицата от суинг триото Sentimental swingers Вера Шандел - Bg Vintage, в който припомнят популярната българска градска музика от 20-те години до днес, но с нови авторски аранжименти.

Също така една от най-популярните български групи - ФСБ ще празнуват 40 години на сцената, като това ще е първата им изява на фестивала "Аполония".

Литературните събития ще започнат с представянето на книгата "Всички наши тела" с автор Георги Господинов в Художествената галерия.

Над 15 са литературните събития, включени в тазгодишното издание на "Аполония". Те ще започнат с представянето на най-новата книга на писателя Георги Господинов "Всички наши тела", а в рамките на фестивала българският читател ще може да се докосне и до "Гласът на тишината" на Иван Теофилов, "Сестри Палавееви" на Алек Попов, "Оксиморон (Нечовешки роман)" на Михаил Вешим, "Остайница" на Рене Карабаш, "Балканска рапсодия" на Мария Касимова-Моасе и др.

След успеха си на софийска сцена моноспектакълът "Чамкория" по романа на Милен Русков с режисьор Явор Гърдев ще п също пренесе сцената в Созопол. В ролята е актьорът Захари Бахаров, който тази година спечели наградите "Аскер" и "Икар" за водеща мъжка роля за изпълнението си в "Чамкория".

Народният театър засилва присъствието си на "Аполония", като тази година ще гостува с три спектакъла. Това са "Виновният" от Димитър Димов, режисьор Юрий Дачев, "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова, режисьор Бойка Велкова, и "Лисичета" от Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева.

Седем филма ще бъдат представени на кино вечерите в читалище "Отец Паисий".

След като филмът "Ага" на режисьора Милко Лазаров закри фестивала "Берлинале" в Берлин, ще открие кинопрограмата на "Аполония".

Очакват Ви и други успешни заглавия като "Посоки" на режисьора Стефан Командарев, "Възвишение" с режисьор Виктор Божинов и "Вездесъщият" с режисьор Илиян Джевелеков.

Билетите за всички събития, както и златният пропуск, който осигурява достъп до всички събития, са пуснати за продажба в мрежата на Eventim.

Пълната програма на Празници на изкуствата Аполония 2018 може да видите тук.