В понеделник, 14 март, е изстрелването на спътника Gas Orbiter (TGO) по съвместния проект "ЕкзоМарс". Няколко часа по-късно от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) на БАН ще представят проекта „ЕкзоМарс” на Европейската и Руска космически агенции и българската апаратура“Люлин-МО”, която е създадена от Института.

Припомняме, ЕкзоМарс ( ExoMars - б.р.) е комплексна мисия до Марс, изпратена да търси наличието на биосигнатури от марсиански живот от миналото или настоящето. Астробиологичната мисия се разработва от Европейската космическа агенция в сътрудничество с Федералната космическа агенция.

Това е роботизирана мисия, която трябва да осигури на Европейския съюз нови технологии за изследване на Марс. Технологията е за системите за навлизане, спускане и приземяване, на кораба, приготвянето на пробите и системите за разпредение. Мисията започва като част от програмата Аврора на ЕКА и комбинира технологичното развитие с изследване на главните научни интереси.

Основна цел на проекта е търсене на следи от минал или настоящ биологичен живот на Марс. Спътникът TGO ще изследва съдържанието на газове в атмосферата на Марс, които биха могли да имат биологичен произход, както и ще се картографира подпочвения лед.

Паралелно с това, на борда на спътника ще се провеждат радиационни измервания със създадената в ИКИТ-БАН апаратура "Люлин-МО".

Родни учени изработиха апаратура за изследване на Марс

Родни учени изработиха апаратура за изследване на Марс

От 30 години разработват уредите „Люлин"

Дозиметричната апаратура "Люлин-МО" е част от руския неутронен спектрометър FREND на орбиталния спътник TGO на "ЕкзоМарс". Апаратурата е разработена и финансирана по договор на нашия ИКИТ-БАН с Института за космически изследвания на Руската академия на науките (РАН).

Институтът за космически изследвания и технологии разработва дозиметрична апаратура Люлин-МЛ, като част от руския неутронен детектор АДРОН на марсианската платформа и с нея ще участва във втората фаза на проекта “ЕкзоМарс”, който предвижда доставката на Марс на марсоход и платформа за работа на повърхността на планетата през 2018 г.

Създателите на дозиметричните апаратури за проекта “ЕкзоМарс” ще покажат нагледно работата си по проекта.