Франция трябва да въведе малка такса за посетителите, желаещи да видят катедралата Нотр Дам, за да помогне на страната да поддържа във форма своите световноизвестни църкви и катедрали. Това мнение изрази министърът на културата на страната Рачида Дати, цитиран от "Ройтерс".

Според нея като се таксува само 5 евро на посетител, Нотр Дам може да събере 75 милиона евро годишно.

Във Франция, където секуларизмът е част от националната идентичност, държавата отговаря за поддържането на религиозните обекти в страната, включително 15 000 класифицирани като исторически паметници, чийто вход обикновено е безплатно.

Нотр Дам е в процес на реконструкция, след като пожар сериозно повреди покрива и кулата ѝ. Президентът Еманюел Макрон обеща да възстанови катедралата в рамките на пет години, като привлече огромна финансова подкрепа от частния сектор.

Френските милионери още не са платили и стотинка за "Нотр Дам"

Френските милионери още не са платили и стотинка за "Нотр Дам"

Искат да знаят за какво ще отидат парите им

Дати - бивш районен кмет на Париж - заяви и че туристите извън Европейския съюз трябва да плащат повече, за да посетят нерелигиозни забележителности.

"Нормално ли е френски посетител да плаща същата входна такса за Лувъра като бразилец или китайски посетител?", запита тя и добави: "Искам посетителите извън ЕС да плащат повече за входния си билет и тази добавка да отиде за финансиране на обновяването на нашето национално наследство".

Министърът посочи, че много от известните сгради в страната, привличащи милиони туристи годишно, са в лошо състояние и са необходими нови източници на финансиране за справяне с нарастващите предизвикателства за опазване, особено в столицата.

Тя отбеляза, че министерството работи върху въвеждането на нова ценова политика, която вероятно ще изисква координация с различни публични и частни субекти от януари 2026 г.

"Страна, която се отказва от осъществяването на големи културни проекти, се отказва от това да бъде велика нация", изтъкна Дати.

Макрон: Възстановяваме "Нотр Дам" по план до 2024 г.

Макрон: Възстановяваме "Нотр Дам" по план до 2024 г.

Ангажиментът за 2024 г. ще бъде спазен