Hoвата книга на издателство „Deja Book” ще ви разкаже чудноватата история на една библиотека, в която са скрити всички тайни на Вселената.

Библиотеката на Въглен връх не е обичайната тиха сграда, пълна с книги. Действително, книги има в изобилие, но едновременно с това тя е и проход към друго, по-висше измерение. Създадена е от Бащата – всемогъщ и тайнствен, тoй е най-близкото до бог същество на планетата, преборил се преди хилядолетия за правото да властва над нея. Хората са правили опити да му се опълчат в миналото – като някогашния американски президент Ле Мей, осмелил се да атакува отчаяно Библиотеката, заради което бива изтрит от историята и заменен с друг, по-сговорчив държавен глава. Ала в днешно време нещо страхотно се е объркало. Бащата е безследно изчезнал. Сградата е заключена зад непробиваем магически щит. В негово отсъствие претендентите за властта му се раздвижват, а неговите „ученици” – дванайсетте му осиновени деца – трябва бързо да разберат какво се случва. Някой се е разбунтувал срещу властта на Бащата... а това може да означава само край на света такъв, какъвто го познаваме. Слънцето угасва. Войната на библиотекарите започва...

Многопластов, но обезоръжаващо увлекателен, сюжетът на бестселъра „Библиотеката на Въглен връх“ трудно може да бъде сравнен с този на книга, която вече сте чели. От диалога и персонажите до конфликтите и развръзката – всеки един от елементите вътре е в ненатрапчива симбиоза с останалите, за да оформят всички заедно една от най-иновативните истории от последните години. При все оригиналността и отличимия стил на американския писател Скот Хокинс, в атмосферата и реализацията се усеща някакъв особен, съвършено сработващ микс между най-силните произведения на Нийл Геймън и тези на Александър Дюма – толкова добре си сътрудничат отдавна доказалите се и наложени жанрови архетипи с по-модерните и революционни прийоми на популярната литература, че паралелът е едновременно удивителен и доставящ несравнимо удоволствие.

Хокинс следва и завършва компютърни науки, а по професия е софтуерен инженер. Хобитата му обаче включват четене и кино, а богатата му книжно-филмова култура несъмнено е повлияла ползотворно при написването на „Библиотеката на Въглен връх“, която е и негов художествен дебют. Не е случайно, че отзивите на Запад определиха писателя като едно от обещаващите нови имена в областта на фантастиката, хоръра и фентъзито, а следващата му творба отсега се чака с истерично нетърпение.