Компанията майка на Facebook "Meta" обяви в сряда, че съкращава 11 000 служители. Това е най-голямото съкращение на работни места в историята на технологичния гигант, информира CNN.

Съкращенията на работни места идват в момент, когато Meta се сблъсква с редица предизвикателства пред основния си бизнес и прави несигурен и скъп залог за обръщане към метавселената. Това се случва на фона на поредица от съкращения в други технологични фирми през последните месеци, тъй като бързо развиващият се сектор реагира на високата инфлация, нарастващите лихвени проценти и страховете от задаваща се рецесия.

По думите на изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг това е една от най-трудните промени в историята на компанията. Той уточни, че е решил да намали размера на екипа с около 13% и да освободи повече от 11 000 служители.

Искам да поема отговорност за тези решения и за това как стигнахме до тук. Знам, че това е трудно за всички и съжалявам особено за засегнатите, допълни Зукърбърг.

През септември Meta имаше персонал от над 87 000 души.

Основният бизнес на Meta с продажби на реклами беше засегнат от промени в поверителността, въведени от Apple, рекламодатели, които затягаха бюджетите си и засилена конкуренция от по-нови конкуренти като TikTok. Междувременно Meta харчи милиарди за изграждане на бъдеща версия на интернет, наречена метавселена, която остава далеч от широкото приемане.

Миналия месец компанията отчете втори тримесечен спад на приходите и заяви, че печалбата й е намалена наполовина спрямо предходната година. Някога оценявана на повече от 1 трилион долара миналата година, пазарната стойност на Meta оттогава спадна до около 250 милиарда долара.

Meta не е единствената компания, която усеща болката от спада на пазара. Технологичният сектор е изправен пред шеметна проверка на реалността, тъй като инфлацията, нарастващите лихвени проценти и повече макроикономически насрещни ветрове доведоха до зашеметяваща промяна в разходите за индустрия, която изглеждаше недосегаема. Няколко технологични компании обявиха замразяване на наемането или съкращаване на работни места през последните месеци, често след като отбелязаха бърз растеж по време на пандемията.

Миналата седмица компанията за споделено пътуване Lyft съобщи, че съкращава 13% от служителите си, а фирмата за обработка на плащания Stripe освободи 14% от персонала си. В същия ден гигантът за електронна търговия Amazon заяви, че въвежда пауза при корпоративното наемане. Също така миналата седмица Twitter обяви масови съкращения, засягащи ролите в компанията, тъй като новият й собственик, Илон Мъск, пое кормилото.

Мъск съкращава със 75% персонала на Twitter

Мъск съкращава със 75% персонала на Twitter

Той планира да намали броя на работниците в компанията от 7500 на около 2000 души