Скандалът с поверителността на Cambridge Analytica на Facebook продължи повече от четири години. Компанията Meta се съгласи да плати 725 милиона долара за уреждане на дългогодишен групов иск, обвиняващ Facebook, че позволява на Cambridge Analytica и други трети страни да имат достъп до личната информация на потребителите, съобщава Reuters.

Споразумението разрешава твърденията на потребителите, че Facebook е нарушил федералните и щатските закони, като е позволил на предпочитаните доставчици и партньори на компанията да събират личните им данни без съгласие. Това е най-големият досега в групов иск за поверителност на данните в САЩ и най-много, което Meta е плащала някога за разрешаване на колективен иск.

Мета не призна неправомерни действия като част от споразумението, което все още подлежи на одобрение от федерален съдия. "През последните три години преработихме подхода си към поверителността и внедрихме цялостна програма за поверителност", съобщиха от компанията, добавяйки, че споразумението "е в най-добрия интерес на нашата общност и акционери".

Вече несъществуващата Cambridge Analytica, работи за президентските кампании на Тед Круз и Доналд Тръмп през 2016 г. Компанията получи достъп до личните данни на до 87 милиона души чрез приложение (thisisyourdigitallife) и използва събраната информация, за да се насочи към лица с персонализирани съобщения. Скандалът беше разкрит от The New York Times и The Guardian през 2018 г., до голяма степен благодарение на разобличителя Кристофър Уайли.