Мистериозен измамник, който се представял за издател и агент, за да открадне редица ръкописи на книги, може би най-накрая е бил заловен - в сряда ФБР арестува 29-годишен мъж на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк във връзка със случая, предаде "Гардиън".

Филипо Бернардини, италиански гражданин, който е работил в британското издателство Simon & Schuster, е задържан при кацането си в САЩ. ФБР твърди, че той е извършвал редица измами, за да получи непубликувани ръкописи и чернови на произведения на писатели.

Бернардини е обвинен в измама и кражба на самоличност с утежняващи вината обстоятелства в районния съд на Ню Йорк, като в обвинителния акт се посочва, че от 2016 г. насам е регистрирал повече от 160 фалшиви интернет домейна, за да се представя за други лица.

Арестът може би бележи началото на края на една мистерия, вълнувала литературния свят в продължение на пет години, през които стотици непубликувани ръкописи са станали обект на посегателство. Някои автори, агенти, редактори и дори съдиите за наградата "Букър" станаха жертви на фишинг измами, включващи ръкописи на дългоочаквани романи от Маргарет Атууд, Сали Руни и актьора Итън Хоук.

Отговорните лица създавали леко променени имейл адреси, за да заблудят издателите, включително заменяли "t" с "f", "q" с "g" и използвали "r" и "n", за да направят "m". Те употребявали жаргон на индустрията, като "ms" за ръкопис, и демонстрирали разбиране на издателския процес, което заблуждавало някои да предадат ръкописи и информация за предстоящи проекти или филмови права.

Представители на издателския бранш и властите от години са в недоумение относно възможните мотиви за фишинг измамата, тъй като след погрешно изпращане на ръкописи никога не е имало искания за откуп или изнудване.

Нито една от книгите не се е появила в интернет, а обект на посегателство са били както изданията на известни писатели, така и дебютните романи на млади автори. Има подозрения, че виновният е литературен "разузнавач", който се опитвал да се сдобие с информация, за да сключи филмови и телевизионни договори преди другите.

Нобелът за литература за 2021-а връчен на писател от Танзания

Нобелът за литература за 2021-а връчен на писател от Танзания

73-годишният Абдулразак Гурна