Космически апарат на НАСА удари астероид в безпрецедентен тест, предназначен да предотврати потенциално опустошителни сблъсъци със Земята, информира Ал-Джазира.

Космическият кораб на НАСА за тест за двойно астероидно пренасочване (DART) се разби в астероида Диморфос на около 11 милиона километра от Земята.

Американската космическа агенция предаде на живо теста от оперативния център на мисията извън Вашингтон, окръг Колумбия.

Мисията бе създадена, за да определи дали космически кораб може да промени траекторията на астероид чрез чиста кинетична сила, като го избута от курса достатъчно, за да предпази Земята от опасност.

Мисията няма да бъде обявена за успешна, докато не приключат допълнителни наблюдения с наземни телескопи следващия месец.

Това е предизвикателен тест и затова предприемаме тези първи стъпки сега, за да разработим тази технология, преди да имаме нужда от нея", каза Нанси Чабот, координатор на мисията, каза пред Ал Джазира.

Космическият кораб DART бе изстрелян от Калифорния в Съединените щати миналия ноември и измина по-голямата част от пътуването си с ръководството на директорите на полетите на НАСА.

Астероидът не представлява риск за Земята, но тестът бележи първото усилие за промяна на траекторията на астероид, използвайки само кинетична сила, и учените се надяват, че методът може да се използва за тласкане на астероиди и предотвратяване на катаклизмични сблъсъци. Ако това работи, тогава знаем, че можем да използваме същата технология, за да отклоним астероиди, които биха могли да представляват действителна заплаха по-надолу, заявиха от НАСА.

Целта беше астероид "луна", който обикаля около пет пъти по-голям астероид, наречен Дидимос. По-малките астероиди са по-често срещани и следователно представляват по-голямо безпокойство в близко бъдеще, което прави двойката Дидимос подходящи тестови обекти за техния размер, според учени от НАСА и експерти по планетарна отбрана.

Тяхната относителна близост до Земята и двойна астероидна конфигурация също ги правят силни субекти за първата мисия за доказване на концепцията на DART.

Стойността на проекта се оценява на около 330 милиона долара.

DART е последната от няколко мисии на НАСА през последните години, фокусирани върху изследване на астероиди, скалисти останки от образуването на слънчевата система преди повече от 4,5 милиарда години.