Амбициозна инициатива Symbiartic за разработване на мултидисциплинарна платформа осъществяваща диалог между изкуството и фундаменталната наука се организира от Асоциация на студентите изследователи, лаборатория за експериментални изкуства Symbiomatter и София тех парк с подкрепата на IBC-Sofia.

В лицето на тези привидно противоположни направления на човешкия дух се корени разбирането, че креативността в науката, както и в изкуството се дължи на неутолима жажда у човека да вникне в природата на неговото съществуване.

Изложението Symbiartic представя пред българската общественост оригинални творби от всички сфери на визуалните изкуства вдъхновени от любовта към науката, също както и експонати с естетическа стойност, които са зародени в резултат на научна дейност. Инициативата се провежда от 17 до 19 ноември в София - Тех Парк с участието на видни учени и артисти от България и света.

Основна цел на изложението е популяризиране на значими успехи в българската наука, привличане вниманието на българската общественост към необходимостта от финансиране на фундаментални научни изследвания, както и стимулирането на сътрудничество по бъдещи проекти, които да представят точка на пресичане между научни феномени и артистичната им интерпретация.

В инициативата участва българският художник Valeriya-N-Georg, получила международно признание за монотипните си гел изображения, представящи взаимовръзката между физическите измерения на човешкото тяло и метафизичните предели на човешкия дух. Изкуството на Валерия е вдъхновено от невронауката, психологията и науките за съзнанието. Комбинирайки дигитални и материални технологии, тя развива нови експериментални техники, каквито е принтирането върху слоеве гел, чрез които насочва вниманието към слоевете човешка кожа и нейната роля на гранична мембрана между вътрешната материалност на тялото и неговата среда, едновременно бариера и щит, който предлага най-интимно и най-публично преживяване.

Нейната работа е дълбоко повлияна от научни изследвания за връзката между мозъка и съзнанието и ролята на емоциите върху регулиращите процеси в човешкото тяло. Нейното изкуство търси изразни средства, чрез които да представи възможните пътища на взаимодействие между съзнанието и клетките на тялото.

Сред участниците са Киндра Крик, мултимедиен артист с множество интернационални изложения както и постоянна колекция в LMB в Кеймбридж, Англия. Нейните произведения са вдъхновени от брака на баба й и дядо й, известният британски учен Франсис Крик (откривател на структурата на ДНК) и артистът Одил Крик. Серията "церебрална дива природа" изследва как нашите познания за себе си и за околната среда са неразривно свързани като променящи се пейзажи, трансформирани от процеса на научното откритие.

Друг участник е Джулия Бънтейн, художник, вдъхновен от невронауката, директор на SciArt Center и главен редактор на SciArt Magazine. Тя има изложения с национално и международно участие в Амхърст, Ню Йорк, Балтимор, Сиатъл, Медисън, Принстън, Лондон, Торонто, Кнокке и др. Джулия преподава, курира и често пише за изкуство. Понастоящем е заместник-професор в университета "Рутгърс". Серията "Територии" представя серия от картографски карти, които размиват линията между познатото - картата - и непознатото - територията. Тази серия е частично вдъхновена от кратката история на Хорхе Луис Борхес "На прецизността в науката" и "Картата и територията" на Мишел Уелбек.

Нетрадиционен път към изкуството на Грег Дън, с докторската степен в неврология, му дава свободата да създава изображения и концепции, които обикновено не се срещат в изобразителното изкуство. Творчеството му е неонатурална експанзия на изкуството, в което невронният характер на мозъка се вписва безпроблемно в установената сфера на азиатска естетика, а ландшафтите на микроскопичния свят са фундаментално еквивалентни на ландшафтите на макроскопския свят. Серията "Невронни заплитания в Червено и Виолетово" е своевременно въведение на невронауката в света на азиатското изкуство. Естествените закони, регулиращи движението на мастилото, са подобни на тези, които контролират развитието на невроните.

Със свой експонат се представят също и учени, занимаващи се с фундаментална наука, каквито са доц. Георги Милошев, доц. Милена Георгиева, които имат неоспорим принос в сферата на молекулярната биология, генетиката, епигенетиката и медицината. Заедно със специалиста по биоестетика и философия на технологиите д-р Невена Иванова, те са основният двигател за биоизкуство, гражданска наука и отворен биокод "Symbiomatter: лаборатория за експериментални изкуства", което е първото по рода си в България.