Повече от 400 айсберга са се носили по корабните маршрути в северната част на Атлантическия океан през последната седмица в необичайно голямо множество за това в началото на сезона, принуждавайки плавателните съдове да забавят ход или да заобикалят на стотици километри, пише в. "Гардиън".

Експертите приписват това на необичайно силните ветрове, духащи обратно на часовниковата стрелка, които тикат айсбергите на юг, а вероятно също така и на глобалното затопляне, което ускорява процеса, при който парчета от ледената покривка на Гренландия се откъсват и се понасят на юг.

Към понеделник е имало около 450 айсберга близо до Големите плитчини на Нюфаундленд, в сравнение с 37 седмица по-рано, според Американската брегова охрана. Подобно количество ледени късове обикновено не се виждат до края на май или началото на юни. Средното за това време на годината е около 80 айсберга.

Във водите близо до мястото, където "Титаник" потъна през 1912 г., айсбергите принуждават корабите да вземат предпазни мерки.

Вместо да плават направо през океана, трансатлантическите кораби заобикалят, което може да прибави около 650 км към пътуването. Това е ден и половина добавено време към пътуването за много големи товарни кораби.

"Това прави всичко по-скъпо", изтъква капитан на товарен кораб и допълва: "Горите повече гориво, отнема повече време и е трудно за оборудването." Той подчертал, че това е много необичайна година.

Командирът на Американската брегова охрана Габриеле Макграт, която ръководи патрулите, които следят за айсберги в океана, заяви, че никога не е виждала подобно драстично увеличение на ледените късове за толкова кратко време.

Майкъл Ман, който ръководи научен център в Пенсилванския университет, изтъква, че е възможно климатичните промени да водят до повече айсберги по корабните маршрути, но ветровете също са важни.