Археолози в Норвегия откриха рунически камък, който според тях е най-старият в света, съобщава Асошиейтед прес. По думите им надписите са на възраст до 2000 години и датират от най-ранните дни на енигматичната история на руническата писменост.

Плоският, квадратен блок от кафеникав пясъчник има издълбани драсканици, които може да са най-ранният пример за думи, записани в писмена форма в Скандинавия. Музеят за история на културата в Осло посочи, че това находката е сред най-старите рунически надписи, намирани някога и най-старият датиран рунически камък в света.

Това може да е един от първите опити за използване на руни в Норвегия и Скандинавия върху камък, заяви пред Кристел Зилмер, професор в университета в Осло.

По-стари руни са открити върху други предмети, но не и върху камък. Най-ранната руническа находка е върху костен гребен, открит в Дания.

Руническият камък беше открит през есента на 2021 г. по време на разкопки на гроб близо до Тирифьорд, западно от Осло, в регион, известен с няколко монументални археологически находки. Предмети в ямата за кремация, изгорени кости и въглен, показват, че руните вероятно са били изписани между 1 и 250 г. сл. Хр.

По думите на проф. Зилмер е било нужно време да се анализира и датира камъка и за това откритието е обявено чак сега.

Рунният камък ще бъде изложен за един месец, започвайки от 21 януари, в Музея за история на културата, който има най-голямата колекция от исторически артефакти в Норвегия, от каменната ера до съвремието.