Перперикон е рекордьор по отношение на туристите. Това обяви археологът проф. Николай Овчаров по време на пресконференция в БТА по повод началото на новия археологически сезон.

Само за миналата година приходите от билети и паркинги са в размер на 200 000 лв. А за настоящата година до 8 април са постъпили почти 10 000 лв.

Акцентите през новия археологически сезон са разкопките на Перперикон, на средновековната църква край с. Добромирци (община Кирково) и античния и средновековен град Мисионис.

180 000 лв. са отпуснати от държавния бюджет още през миналата година за археологически проучвания и аварийни консервации. Ще се работи близо 4 месеца - от втората половина на юни до септември.

Перперикон се дели на четири части: Акропола, северен квартал, южен квартал и още едни квартали в подножието. Проф. Овчаров подчерта, че през миналата година е приключен Акропола на Перперикон. Тогава екипът му навлязъл в южния квартал и буквално на третия ден археолозите попаднали на огромна почти 40-метрова базилика от 5-6 век. Това е най-голямата църква от Ранното християнство. "Тази година идеята ни е да продължим около нея, да видим има ли манастир, има ли елементи, характерни за това време", обясни проф. Овчаров.

Той коментира и твърденията на директора на НИМ- проф. Божидар Димитров, според когото Светият граал, чашата, с която Исус пие на Тайната вечеря, може да се намери в българските земи и дори посочва Перперикон. Проф. Овчаров не знае какви са основанията на директорът на НИМ, но подчерта, че действително Източните Родопи и Средните Родопи са място, където християнството е било застъпено. За 35 години работа археологът има разкрити повече от 15 църкви.

"Археологията е нищо без това, което се вади, да се реставрира", категоричен е проф. Овчаров. Той засегна и проектите, по които се работи. 4 млн. лв. били вложени по проект, с който в Акропола е изградена цяла мрежа от пасарелки. Идеята е туристите да не стъпват директно по паметниците, а и да виждат по-добре от височина. Вторият проект е на стойност 1,5 млн. лв. и в западната част били изградени нови алейки.

Кулата на Перперикон вече е достъпна до третия етаж, след като е изградена дървена конструкция, за да могат посетителите да се качват.

На Перперикон вече върви и трети европроект, който е за посетителски център. През следващите две години се очаква да бъде построен. Проф. Овчаров изтъкна, че по цял свят такива обекти имат посетителски центрове, където туристите могат да отдъхнат, както и да видят информация за обекта.

Другият акцент в археологическия сезон е античния и средновековен град Мисионис.Той се намира над пътя София-Варна. Археологът обясни, че често се среща с кметовете на Шумен, Търговище и Разград и градоначалниците желаят да постигнат подобно посещение, каквото има например Долината на тракийските царе. Според проф. Овчаров Мисионис може да бъде много добре развит, тъй като има добри дадености. По думите му, според една от хипотезите на това място е битката на хан Крум с Никифор.