През 2023 г. Русия, Индия и Европейската космическа агенция ще стартират мисии до Луната и в дълбокия космос, съобщава БиБиСи. Този ход следва мисията на НАСА "Артемида I", която наскоро направи обиколка около луната, използвайки космически кораб, предназначен да върне хората обратно на лунната повърхност.

Индия планира да стартира мисията Чандраян 3 до Луната през юни 2023 г., като вземе модул за кацане и роботизиран роувър, за да изследва повърхността. Индия за първи път достигна Луната през 2008 г. с Чандраян 1.

Русия възнамерява да стартира своята мисия Луна 25 през юли 2023 г., като постави сонда на Луната, за да събере проби от южния полярен регион.

SpaceX планира да вземе японския милиардер Юсаку Маезава и осем други пътници на пътуването около Луната с dearMoon в края на 2023 г. Това ще бъде първата мисия за космическия кораб Starship, който може да превозва 100 души.

Русия и Китай заедно строят научна база на Луната

Русия и Китай заедно строят научна база на Луната

Изграждането ѝ трябва да приключи до 2035 г.

NASA, американската космическа агенция, планира да стартира следващата си мисия до Луната през 2024 г. Наречена Артемида II, тя ще изведе астронавти в орбита около Луната. Американската агенция трябва да стартира мисията Артемида III през 2025 или 2026 г., като приземи първата жена и първия цветнокож човек на Луната. Хора са стъпвали на Луната за последно през 1972 г.

Китай пък обяви съвместни планове с Русия за създаване на база на Луната до 2035 г. Целта на космическите сили, като САЩ, Русия и Китай, е да създадат бази на Луната, в които да живеят астронавти.

НАСА ще изстреля своя космически кораб Psyche през лятото на 2023 г., за да изследва астероид, наречен 16 Psyche, за който се смята, че е остатък от планета, създадена в най-ранните дни на Слънчевата система.

Европейската космическа агенция (ESA), организация, подкрепяна от 22 европейски държави, се готви да изстреля своя Jupiter Icy Moon Explorer (JUICE), апарат изследващ ледените луни на Юпитер, през април 2023 г. Сондата ще търси признаци на живот във водния лед, за който се смята, че се намира под повърхността на три от луните на Юпитер - Ганимед, Калистро и Европа.