Стенописите в Бачковския манастир ще се спасяват от влагата с помощта на робот. Това обяви игуменът архимандрит Симон, цитиран от БНТ. Той поясни, че методът е немски и е познат на света повече от 15 години.

Роботът представлявал едно рамо с бургия, която прави отвор в основите на църквата и инжектира соли. Тези соли дърпат влагата по стените. Нашенски фирми също предлагали робота.

По същия преди две години е била почистена Кьолнската катедрала. Днес така се чистели тунели и редути.

Проектът за ремонта на манастира е спрян в първата му част - за хващане на дъждовната вода. Причината е, че имало дребни забележки и уточнения, които трябвало да се изчистят, обясни игуменът. Очаква се в тази си част ремонтът да започне през март другата година.

Държавата отпусна 300 000 лева за ремонта на Бачковския манастир. Архимандрит Симон обясни, че е подменен покривът на целия манастир - близо 6000 кв. м. Довършено е и едно хале - 400 кв. м, която щяло да събира ненужния материал. Фасадата на манастира е изчистена и е грейнала, доволен е игуменът.

Северната страна на църквата се довършвала и до края на месеца оттам ще бъде извадено строителното скеле, тъй като през зимата бавно съхне и не може да се работи.

Игуменът допълни, че куполът също е изчистен. Изчистени са и стенописите по южната стена на основната църква. Около 600 кв. м било почистеното пространство.