Търновската Конституция, Сребърната Конституция, поръчана лично за цар Фердинанд с инкрустирани скъпоценни камъчета, първият държавен печат на Княжеството от 1879 г., Манифестът за провъзгласяване на Независимостта от 1908 г., първата снимка на Васил Левски и писмо на Христо Ботев с искане на пари назаем, защото боледува, международните договори на България от Освобождението до 1940 г., както и най-ценното от архивите по области - това са само част от интересните документи, печати и снимки, показани в юбилейната изложба на Държавна агенция Архиви, открита днес.

"Съкровищата на държавните архиви" е подредена по повод 70 г. от съществуването на агенцията.

За находките и документите, всеки със своя история, изнамерен и съхранен, разказва Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

В изложбата има документи от Централния и софийски архив, а на постерни табла са показани най-ценните документи, които се съхраняват в териториалните поделения. "Показваме знаковите документи, с ключово значение в историческия процес в модерната епоха. Всеки документ има история, намира се на различно място, щастие е, че сега всички се намират в архивите и са национален капитал", поясни Михаил Груев.

Най-старият документ в системата на архивите

Това е псалтир от първата половина на 14 век, "той е разпарчатосан", останалите парчета са в Народната библиотека и в Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" - СУ.

Изложбата представя и най-известната снимка на Васил Левски като участник в белградската легия, направена е в Букурещ, във фотографско ателие, има и писмо от Апостола до Христо Иванов в търновския архив, както и оригинално писмо от Христо Ботев до Христо Георгиев, един от съратниците му, да му даде пари на заем, тъй като боледува.

Показан е Указът за назначаване на първото българско правителство на Тодор Бурмов от княз Александър, както и първият бюджет на Княжеството от 1880 г., всички писани на ръка, само бюджетът е в циклостил.

Интересен е оригиналът на Учредителното събрание, който върви с оригинала на Търновската конституция. Изложена е и грамотата от софийското градско управление за граф Игнатиев, която го обявява за почетен гражданин на София.

Важните договори

В "Съкровищата на архивите" присъства Ньойският договор в оригинал, българо-турски договор, ангорската спогодба и по-щастлив за България договор - Крайовският договор за връщането на Южна Добруджа.

Лондонския договор, с който свършва Първата световна война и до него Букурещкият, който е "първата национална катастрофа", показана е тайната конвенция между България и Германия, злополучен документ, подписан от премиера Владимир Радославов, с който страната влиза в Първата световна война на страната на губещите. Интересен е голям восъчен печат, който се използва за скрепяване на договорите и представлява международно вето.

Най-ценните неща във всеки от градовете

Михаил Груев представи пред news.bg "любопитен документ в разградския архив" - писмо от разградския окръжен управител до Стефан Стамболов за политическата принадлежност на членовете на изборните бюра в Разград, Попово и Исперих, в което областният докладва, че от 69 членове на бюра - 50 са сигурни на страната на правителството, а останалите са неутрални и само един-двама биха подкрепили опозицията. Доста емблематично за нравите - и тогава, и днес, коментира Груев.

Сребърната Конституция на цар Фердинанд

В изложбата е показана Сребърната Конституция. Тя е обвита в сребро, екземплярът е поръчан от цар Фердинанд, лично за него, и отразява измененията от 1911 г. Гербът й е от сребро с позлата, като има и скъпоценни камъни - били са 26, сега са останали половината, били са в бяло зелено и червено, трябвало е да бъдат в цветовете на трикольора, а сред камъните има и рубини.

Манифестът за Независимостта

В най-голямата витрина редом до Сребърната Конституция е показан Манифестът за провъзгласяване на независимостта. Той е в специална реставрирана в Националната художествена академия кутия от дърворезба. Около нея висят затворени в сребърни кутийки восъчни печати - всички печати на основните министерства, с които те са я подписали.

Изложбата бе открита днес от президента Румен Радев и министъра на културата Велислав Минеков и може да бъде видяна в Държавна агенция Архиви от всички желаещи на ул. "Московска" 5.