Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия 2024 в шведския град-домакин Малмьо, побеждавайки Хърватия, която е на второ място, предава "Ройтерс".

24-годишният швейцарски рапър и певец Немо спечели състезанието с "The Code", дръм-енд-бейс, опера, рап и рок песен, разказваща за пътуването на Немо към себеоткриването като небинарна личност.

"Надявам се, че този конкурс може да изпълни обещанието си и да продължи да защитава мира и достойнството за всеки човек на този свят", каза Немо, след като получи трофея на Евровизия на сцената.

"Да знам, че песен, която отразява живота ми и песен, в която просто говоря за моята история, е докоснала толкова много хора и може би е вдъхновила други хора да останат верни на историята си, е най-лудото нещо, което някога ми се е случвало." Немо каза по-късно по време на пресконференция.

Победата на Немо на Евровизия е третата за Швейцария и първата, откакто канадската звезда Селин Дион спечели през 1988 г. с "Ne Partez Pas Sans Moi".

Победителят в Евровизия получава официалния стъклен трофей на конкурса, който е оформен като класически, старомоден микрофон. Победителят също получава домакинство на състезанието през следващата година.

Немо счупи крехката награда малко след като я получи, но му беше дадена нова, за да я замени.

"Не просто счупих кода, но и трофея", каза Немо, смеейки се на пресконференцията след победата.

Хиляден пропалестински протест в Малмьо поиска Израел вън от "Евровизия"

Хиляден пропалестински протест в Малмьо поиска Израел вън от "Евровизия"

Участникът в песенния конкурс е сочен за фаворит

20-годишната Идън Голан от Израел завърши на пето място в състезанието въпреки призивите на демонстрантите за бойкот на страната.

Соло изпълнителката в четвъртък се очерта като един от водещите претенденти за победа, след като се класира за финала.

По време на изпълнението на Голан се чуха освирквания, но също и аплодисменти, каза фотограф на Ройтерс в залата. Шумът се чуваше частично в предаването, гледано от десетки милиони хора в Европа и по света.

Освирквания имаше и при представянето на точките на израелското жури.

Няколко хиляди протестиращи се събраха в центъра на Малмьо преди финала в събота, развявайки палестински знамена и викайки "Евровизия, обединени от геноцида" - инверсия на официалния девиз на конкурса "Обединени от музиката".

Няколкостотин души по-късно също протестираха пред залата, скандирайки "Евровизия, не можеш да се скриеш, ти подкрепяш геноцида".

Протестиращите посочват двойни стандарти, тъй като Европейският съюз за радио и телевизия забрани Русия от Евровизия през 2022 г. заради нахлуването й в Украйна.

Полицията придърпа някои протестиращи, преди да ги заобиколи и отведе, каза репортер на "Ройтерс" извън арената. Някои протестиращи бяха забелязани да лежат на земята, след като полицията използва лютив спрей, за да разтури демонстрацията.

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Русия планира на проведе "Интервизия" - кой ще участва не се казва