До 2050 г. повече от 153 милиона души по света ще имат деменция. За сравнение през 2019 г. страдащите от заболяването са били 57 милиона.

Прогнозираното увеличение се дължи главно на застаряването и нарастването на населението. Но принос има и нездравословният начин на живот, твърдят изследователи пред списание The Lancet Public Health.

Сред рисковите фактори, на които спешно трябва да се обърне внимание и които са причина за повече от 6 милиона от ръста на случаите на деменция, са високите нива на тютюнопушене, затлъстяване и диабет.

Проучването в 195 държави, цитирано от BBC, има за цел да даде на правителствата представа за това какви ресурси и подкрепа може да са необходими и какви действия могат да помогнат за ограничаване на заболяването.

Учени тестват изкуствен интелект, който диагностицира деменция за един ден

Учени тестват изкуствен интелект, който диагностицира деменция за един ден

Може да предскаже дали състоянието ще е стабилно много години, бавно ще се влоши или ще се нуждае от незабавно лечение

Деменцията вече е на седмо място сред водещите причини за смъртност в света. Но по-широкото разпространение на болестта не е неизбежно. Учените изтъкват значението на подобренията в достъпа до образование в страните по света и казват, че прогнозираната от тях цифра за 2050 г. вече е коригирана надолу с 6,2 милиона въз основа на това, което се очаква да се случи в тази област.

Те не са толкова оптимистично настроени по отношение на последиците от затлъстяването, високата кръвна захар и тютюнопушенето и вече са взели предвид допълнителни седем милиона случая на деменция през 2050 г., свързани с тези причини.

Водещият автор на проучването Ема Никълс от Института за здравни показатели и оценка към Вашингтонския университет в САЩ смята, че трябва да има по-голям фокус върху превенцията и контрола на рисковите фактори.

"Дори скромният напредък в предотвратяването на деменцията или забавянето на нейното развитие би донесъл значителни дивиденти. За да постигнем най-голямо въздействие, трябва да намалим излагането на основните рискови фактори във всяка страна. Това означава разширяване на подходящи евтини програми, които подкрепят по-здравословното хранене, повече физически упражнения, отказване от тютюнопушенето и по-добър достъп до образование", коментира тя.

Учени: Виаграта може да помогне в борбата с Алцхаймер

Учени: Виаграта може да помогне в борбата с Алцхаймер

Ново приложение на лекарството