Европа не е даденост веднъж завинаги. Трябва да се борим за нея, да върнем ценностите и личностите, никога да не забравяме, че Европа е не просто съюз, а човешкото обещание за мир, просперитет и свобода.

С тези думи вицепрезидентът Илиана Йотова се включи в дискусията "Накъде отива Европа: Глобализъм срещу популизъм" , организирана от ПанЕвропа - България, Държавния културен институт към министъра на външните работи, Фондация "Конрад Аденауер" в България и Представителството на Европейската комисия в България. С форума се отбелязват 10 години от членството на България в ЕС и 90 години от основаването на Паневропейското движение в България, съобщи БТА.

Йотова отбеляза, че темата днес вече не е мястото на една или друга държава в ЕС, а как продължаваме ЕС. Оптимистите в нашата страна за бъдещето на ЕС са много, а само 13% са песимисти.

Вицепрезидентът открои, че най-добрата стратегия срещу популизма са работещите решения и можем да ги дадем само заедно. Конференцията бе открита от служебния премиер Огнян Герджиков с думите, че Европейският съюз е пример за човечеството за проект за мир и е чест да живеем в него.

Той определи подписването на договора за присъединяване на България към ЕС като исторически успех за страната ни. Герджиков отбеляза, че нашата Европа и нашата България днес са различни от преди 12 години, от преди осем години и дори от преди три години.

Страната ни се развива, икономиката ни прогресира, доходите вървят нагоре, демократичният ни опит е факт, имаме младо поколение, родено след времето на желязната завеса, коментира премиерът. Може да не сме винаги доволни от ежедневието си, да се ядосваме на държавата си, но да не забравяме, че за много страни по света ние днес сме мечта заради свободата и правата, заради демокрацията и общите стандарти, заради партньорството в сферата на сигурността, образованието, правосъдието, законотворчеството, заради гаранциите за опазване на природата, заради общия пазар, каза Огнян Герджиков.

На конференцията присъстваха Петър Стоянов, президент на България /1997 - 2001/, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, президентът на "ПанЕвропа - България" Гергана Паси, бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева, почетният председател на Атлантическия клуб Соломон Паси и др.