Антисемитизмът в Европа и предложения за подобряване на транспорта са в дневния ред на пленарната сесия на Парламента тази седмица.

Това съобщиха от институцията.

Депутатите ще гласуват също така в парламентарни комисии за нови тавани на парниковите емисии от отрасли като земеделието и транспорта, както и за изисквания за оповестяване на печалби и платени данъци по страни от големите компании.

В сряда депутатите ще разискват в пленарна зала нови предложения на Комисията за транспортния сектор. Парламентът вече е призовал за засилване на използването на алтернативни горива, подобряване на сигурността на пътя, както и за борба с експлоатацията на работници и нелоялната конкуренция в сектора.

Парламентът ще гласува резолюция в четвъртък по повод на зачестяващите прояви на антисемитизъм в ЕС. Депутатите ще изразят отношение и към дългосрочните приоритети в областта на основните свободи.

Твърденията за политически натиск върху медиите в Чехия ще бъдат обект на пленарен дебат в четвъртък.

На същия ден ще бъдат гласувани мерки за осигуряването на социална защита на уязвими хора в напреднала възраст, живеещи в друга страна-членка на ЕС.

Парламентарната комисия по околна среда гласува във вторник нови обвързващи тавани за емисиите въглероден диоксид от селското стопанство, транспорта, строителството и отпадъците. Целта е намаляване на емисиите до 2030 г. с поне 30% спрямо нивото от 2005 г.

Мултинационалните компании с бизнес в Европа ще трябва да публикуват информация за това къде реализират печалби и колко данъци плащат в страните от ЕС. Това предвиждат законодателни предложения, които ще бъдат гласувани в икономическата и правната комисии в ЕП във вторник.

Също във вторник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който преди това беше министър-председател и министър на финансите в Люксембург, ще бъде изслушан в анкетната комисия на ЕП за прането на пари и избягването на данъци.