В Европейския парламент представители на националните парламенти обсъждаха варианти за справяне с кризите, пред които сега е изправен Европейският съюз.
Представител на България бе председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова. Тя участва в редовната среща на върха на парламентарните групи от ЕНП в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Срещата е в навечерието на Българското европредседателство. Темите на нашето председателство на Съвета на ЕС са Европейската система за отбрана, Икономическият и паричен съюз и Брекзит. Те ще бъдат в основата на дебата за Бъдещето на Европа.

"И трите теми изискват политически решения, които ще предопределят посоката на ЕС - да правим по-малко, но по-ефективно или да продължим както до сега", каза Грозданова.

Според нея тенденцията е цялостно да се преформатира начина на работа на европейските институции и да се акцентира на по-малко секторни политики. Доказателство за това е голямата ангажираност на ЕК и ЕП с темата за Европейския фонд за отбрана и PESCO - проектен механизъм за отбрана, чиято цел е общият европейски отговор на кризите с по- малко разходи.

България подписа нотификацията за PESCO, въпросът е ще успеем ли да се включим ефективно в този процес. И дали този нов вид интеграция в сферата на отбраната ще работи в посока единен ЕС или ще задълбочи различията ядро - периферия и държави в и извън еврозоната, допълни Джема Грозданова.