Убедена съм, че за Мария Габриел изслушването в ЕП няма да е проблем. Това заяви в коментар за News.bg евродепутатът от групата на АЛДЕ и председател на комисията по регионална политика Искра Михайлова. Тя бе категорична, че номинацията на Мария Габриел за поста на еврокомисар не е изненада.

"Разбира се, ние в ЕП сме коментирали какви възможности има България и как би било най-добре да се представи новата кандидатура и какъв тип да бъде тя. Г-жа Габриел е опитен член на Европейския парламент. Г-жа Габриел е заместник-председател на най-голямата група в Европейския парламент - Европейската народна партия и има пълната й подкрепа. Г-жа Габриел е позната и уважавана от колегите от другите групи", коментира Михайлова.

"Аз съм убедена, че за нея няма да бъде проблем изслушването в парламента и разчитам на това, че възможностите на ресора й ще бъдат разширени от г-н Юнкер, въпреки че дигитализацията е от огромно значение за ЕС. В България още не сме приели необходимостта от пълна дигитализация", коментира още евродепутатът ни.

Относно предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Михайлова коментира, че е много важно не само как ще се представим, но тогава е много важно да се чуе гласът на България. Тя не скри, че за нея би било много важно по време на българското председателство да се коментира политиката на сближаване на ЕС.
Да се поставят въпросите каква ще бъде тя за в бъдеще, ще имаме ли грантове, ще имаме ли безвъзмездна помощ или само финансови инструменти.

"Освен това на българското председателство се пада не леката чест да води част от преговорите по Брекзит, но и заедно с това да води част от преговорите по бъдещата многогодишна финансова рамка", отбеляза Михайлова.
Очаква се в края на 2017-та година ЕК да предложи проект на рамката и в началото на следващата година, когато ще започне българското председателство, да започне работата по същество. "Имаме отговорна работа, не само публична представителна, имаме работа по същността", отбеляза евродепутатът ни. Тя бе категорична, че политиката на сближаване на ЕС е необходима.

"Ние не сме изгладили различията между отделните региони на ЕС. Все още има много бедни има много развити", коментира Михайлова. По думите й все още имаме нужда от инвестиции в образованието, в културата, здравеопазването и инфраструктурата. Според нея политиката на сближаване има потенциал да отговори на предизвикателствата, с които сега се сблъсква ЕС, но затова са необходими корекции и допълнения в законодателната рамка.
По думите й след 2020 г. политиката на сближаване ще бъде малко по-опростена, доста по-гъвкава и отворена за нови предизвикателства, ще дава възможност за комбиниране на различни ресурси както на безвъзмездна помощ така и на заеми.

Една от целите, които си поставя българският евродепутат Искра Михайлова е привличането на индустриалния капитал към проекти по Европейския фонд за стратегически инвестиции, тъй като неговото участие все още липсвало. Устойчиво страната ни се представя добре по усвояване на средства от така наречения Прозорец на ЕФСИ за малки и средни предприятия ЕФСИ, където страната ни е на второ място.