Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент изпратиха писмо до архимандрит Партений, ръководител на Бигорския манастир "Свети Йоан Предтеча, с което заявяват своята пълна подкрепа за монашеското братство.

"Бихме искали да Ви поздравим за Вашата всеотдайна работа за добруването на миряните във Вашето пастство, за смелостта в отстояване на истината и за посланията за добросъседство и сътрудничество и подкрепата за подписания Договор между Република Македония и Република България", се посочва в поздравителния адрес.

Евродепутатите поздравяват архимандрит Партений за позицията му, че "договорът е в духа на европейското право, без двусмислени политически фрази, без щети, подценявания и пренебрегвания на едната или другата страна".
Допълнителен аргумент за неговата полезност е и насъщната нужда да има най-близък сътрудник и съсед приятел, особено за действията на международното поле", посочват евродепутатите.

Евродепутатите заявяват също, че може да се разчита на тяхната подкрепа в политически план и че ще продължат да работят и подкрепят Република Македония в нейния път към пълноправно членство към ЕС и НАТО.

Позсравителният адрес е подписан от: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Владимир Уручев, Ева Майдел, Емил Радев.