В други държави от Европейския съюз (ЕС) до този момент са преместени 18 000 бежанци от Италия и Гърция. Това обяви в Европейския парламент комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от кореспондента на БНР в Брюксел.

Аврамопулос поиска евродепутатите да помогнат за убеждаването на правителствата на държавите да прилагат по-бързо схемата за квотно разпределение на бежанците.

Еврокомисарят е на мнение, че схемата е от полза за всички европейски страни, а не само за Италия и Гърция. Той припомни, че Европейският съюз е обещал до септември да разпредели по квоти общо 160 000 души. Димитрис Аврамопулос предупреди, че целта не може да бъде изпълнена, ако няма политическа воля.

Той посочи, че са регистрирани 12 500 кандидати с право на убежище в Гърция и около 4000 в Италия. В момента те чакат да бъдат преместени.

Еврокомисарят изрази съжалението си, че има няколко държави в ЕС, които не са приели нито един човек. Аврамопулос подчерта, че това е в нарушение на задълженията им. Той е категоричен, че релокацията трябва да се изпълнява от всички, а не само от някои членки.

По думите на еврокомисаря правителствата трябва да се въздържат от рестриктивни и субективни предпочитания. Те водят до забавяне на процедурите по трансфер, особено за уязвими категории като малолетните без придружител.

Предстои утре евродепутатите да гласуват резолюция с призив за ускоряване на релокацията.

Европейската комисия този следобед ще публикува поредния си доклад за изпълнението на квотната система.