Енергийното етикиране на домакинските електроуреди ще бъде променено и опростено. Преговарящите от Европейския парламент и Съвета постигнаха споразумение за новата система на етикиране. Сега съществуващите степени от A+ до A+++ на енергийните етикети ще бъдат променени в степени от A до G.

Евродепутатът Херберт Ройл, който отговаря в Групата на ЕНП за реформата на енергийното етикиране, счита че това е положителен ход към премахване на сегашните категории, при които почти всички хладилници, перални машини или телевизори влизат в категориите A+++ или A++. Една балансирана реформа би направила така, че тази популярна система да бъде успешно запазена, смята той

Първоначално по новата система от A до G ще бъдат прекласифицирани най-използваните електроуреди, а по-рядко купуваните продуктови категории, като например отоплителни системи, ще бъдат прекласифицирани по-късно. Всички продуктови категории ще бъдат обект на ясни правила.

Според Ройл, е било съмнително дали наистина има нужда от централизирана база данни за всички уреди. Добре е че са удовлетворени изискванията за защита на личните данни, но не вижда добавената стойност на централизирана база данни в Европейската комисия.