Евродепутатите гласуват промени в системата за отчитане на енергоефективността на домакинските ел. уреди.

Енергийната ефективност на уредите ще се измерва по системата от А до G. Някои уреди се делят в момента на енергоспестяващи според това колко ток пестят на уреди тип А+, А++ и А+++. Върху всеки електродомакински уред има поставен етикет, който дава минимална информация за техническите характеристики на изделието. Този етикет е в съответствие с Директиви на Европейската комисия по енергетика и транспорт( 92/75/CEE, 94/2CE, 95/12CE, 96/89CE, 2003/66CE и др.).

Директивата 2009/125/EC изисква ясно показване на основни потребителски качества, включително и енергийната ефективност. От юли 2011 г.е в сила нова европейска Директива 2010/30/EC. Тя се отнася не само до битови изделия, а и за промишлени и търговски уреди и обзавеждане. Сферата на обхвата на документа е разширен и включва още продукция, която не консумира енергия, но оказва пряко или косвено влияние, върху енергопотреблението (например, ограждащите конструкции на сгради и съоръжения).

В нея е застъпена по-широко т.нар. пиктограма-символи (знаци), показващи разпознаваеми черти или характеристики на обекта. Енергийният етикет е цветен, със строго регламентиран графичен дизайн. Например, за хладилник, енергийният етикет характеризира потребителските качества. Те се измерват по енергоефективност от А до G.

На първия ред са посочени данни за производителя и модела на хладилника. На втория ред, в лявата колона, са отбелязани енергийните класове в цветове от зелено през жълто до червено. С най-висок клас енергийна ефективност, т.е с най-малък разход на електроенергия, са уредите с клас А.

С най-ниска енергийна ефективност ,т.е с най-голямо електропотребление са уредите с енергиен клас G.

С Директивата 2010/30/EC се въвеждат още класове- A+,A++ и А+++.

Интересен факт е, че хладилник от клас B консумира средно два пъти повече електроенергия в сравнение с хладилник от клас А++ за период от 15 години. Подобни енергийни етикети имат още перални, сушилни, съдомиялни машини, водонагреватели, климатици, лампи, телевизори, автомобили, здания и др.

Естествено върху документа се посочват специфични за обекта технически данни.Например, за перални машини,първият и вторият ред са идентични на тези за хладилника. Сега всички уреди ще се измерват от А до G.