Правната комисия на Европейския парламент гласува за свалянето на имунитета на френския евродепутат Марин Льо Пен - председател на популистката и националистическа френска партия "Национален фронт", съощиха от ЕП.

Името на Льо Пен вече е замесено във финансов скандал, но парламентарната комисия отне имунитета й заради друго провинение, поясни българският евродепутат Емил Радев, който също подкрепи решението:

Причината за днешното решение е искане на френските власти за повдигане на наказателно производство срещу нея за публикуване в профила й в Туитър на сцени с екзекуция на заложници от страна на Ислямска държава.

Това е престъпление съгласно френския Наказателен кодекс, както и според приети в много от държавите в ЕС правила, инкриминиращи пропагандирането на терористични ценности. Според нормативните текстове, публикуването на сцени с насилие, заснети от терористични организации, също е форма на популяризиране на тяхната идеология.

След около седмица Европейският парламент ще гласува и в пленарната зала предложението на правната комисия за свалянето на имунитета на Марин льо Пен. Наред с това е налице висяща преписка пред ОЛАФ и пред Европейския парламент за присвояване от сътрудниците на Льо Пен на близо 340 хиляди евро от възнаграждения за работа, която не са свършили.