От решаващо значение е в най-близко бъдеще да се осигури предвидима бизнес среда и правна сигурност за икономическите оператори. Това заяви служебният министър на икономиката Теодор Седларски, който участва в заседанието на Съвета по външни работи (търговия) на Европейския съюз (ЕС) във Валета в Малта, съобщават от министерството.

Новата антидъмпингова методология на ЕС бе обсъдена на първата неформална среща на министрите. Дискутирани бяха актуалният дневен ред на Световната търговска организация (СТО) и подготовката на 11-ата министерска конференция на организацията през месец декември т.г., както и многостранният инвестиционен съд.

Малтийският министър на икономиката, инвестициите и малкия бизнес Кристиян Кордона заяви, че новото антидъмпингово законодателство на ЕС трябва да осигури правна сигурност и ефективна защита на европейската индустрия.

Българският министър направи изказването си при обсъждането по повод оспорването в Световната търговска организация на сегашното законодателство на ЕС. Той посочи, че страната ни подкрепя предложението на Европейската комисия (ЕК) за прилагане на нова, различна от стандартната антидъмпингова методология в случаи на съществени изкривявания на пазарите на трети страни.

Новата методология трябва да осигури съизмерима на досегашната ефективност на защита и да минимизира тежестта върху индустрията на ЕС за доказване на непазарни обстоятелства в конкретни страни.

Според Седларски от съществена важност е да се осигури правна съвместимост с правилата на СТО, за да се намали рискът от започване на съдебни процедури срещу ЕС. Също така е важно да се осигури разумен преходен период за плавно преминаване от сегашната към новата методология.

Относно Министерската среща на СТО, министърът на икономиката посочи, че всички страни членки трябва да насочат усилията си към усъвършенстване на съществуващите и създаване на нови правила, които да добавят стойност и увеличат ползите от многостранната система.

Относно дискусията за европейско предложение за многостранен инвестиционен съд еврокомисарят по търговия Сесилия Малстрьом заяви, че то ще направи правилата за разрешаване на спорове по-надеждни, по-съвременни и модерни и в резултат на това по-ефективни.

Теодор Седларски коментира, че страната ни очаква резултатите от обществените консултации и оценката на въздействието. Той посочи, че оценяваме високо информацията, която ЕК текущо предоставя за дискусиите с трети страни и международни организации. По мнението му е необходима обстойна дискусия с всички заинтересовани страни в държавите членки на ЕС. Седларски изтъкна, че улесняването на достъпа за малки и средни предприятия до Международния инвестиционен съд е един от най-важните аспекти, на които трябва да се обърне внимание.