Приоритетно ще се финансира затворен цикъл на производство в селските региони. Това става, след като в Европейския парламент (ЕП) приеха предложение на нашия евродепутат Момчил Неков, съобщават от офиса му.

Неков е докладчик на групата на социалистите по становището за целесъобразно съчетаване на финансирането за регионите в Европа. Той е и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП.

Евродепутатите в комисията гласуваха чрез финансовите инструменти и грантове на кохезионната политика на ЕС да се финансират проекти, насочени към затворен цикъл на производство и къси вериги.

Момчил Неков коментира, че в центъра на политиката на сближаване трябва също да бъдат и проекти, свързани с изграждането на социалната инфраструктура като образователни, социални и детски заведения. Същото се отнася и за изграждането на мрежа за високоскоростен интернет. Неков е категоричен, че селските райони имат потенциал, който трябва да се подкрепя и развива.

По време на гласуването е подчертан и приет и акцент върху многопластовата роля на селското стопанство. Това отново стана по предложение на българския евродепутат.

С мнозинство евродепутатите одобриха и подкрепа за специфични за региона проекти с насоченост към преработката и развитието на дървесни и недървесни горски продукти.

Момчил Ненков коментира, че трябва да се отчита спецификата на планинските и необлагодетелстваните райони на ЕС. В голямата си част те са в селски общини. По думите му селското стопанство в тези региони създава поминък и работни места и пази традиции. Евродепутатът алармира, че ако няма проекти и по-добри условия за финансиране за тях, още стотици села ще изчезнат от картата на България и Европа. С тях ще изчезнат и достъпът до местно производство и храна, добри условия за отдих и здравословен живот.

В документа залегнаха и промени, които са в унисон с политиката на левицата. Те касаят специални грижи за малките и средни ферми, насърчаване на предприемачеството и създаването на работни места, ограничаване на обезлюдяването и застаряването на населението в селските райони.